TV műsor

Katalán népszavazás - Rajoy: demokráciánk egyik legsúlyosabb pillanatát éli

Külföld, 2017.10.11

Demokráciánk történetének egyik legsúlyosabb pillanatát éli - mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdai parlamenti beszédében, értékelve a Katalóniában a függetlenségi népszavazás, illetve a függetlenségi nyilatkozat elfogadása - és végrehajtásának felfüggesztése - után kialakult helyzetet.

"Ami nem törvényes, az nem demokratikus. A referendum egy epizód volt a függetlenség kikényszerítésére, amelyet kevesek akarnak és senkinek sem érdeke" - fogalmazott Mariano Rajoy.

A politikus hangsúlyozta: az a döntési jog, amelyet a katalán szeparatisták követelnek, nem létezik egyetlen demokratikus országban sem. Szavai szerint nincs egy ország sem a világon, amely akár legkisebb mértékben is komolyan vette volna az október 1-i népszavazást.

Hozzátette: a referendum nem állja ki az átláthatóság, semlegesség legelemibb próbáját sem.

"Senkinek sem tetszhet, ami október 1-én történt. Senki sem lehet boldog vagy elégedett" - jelentette ki, és hangsúlyozta, hogy egy illegális népszavazás semmilyen feltételezett eredménye nem lehet hivatkozás politikai döntés törvényesítésére.

Véleménye szerint Katalónia vezetői intézményi pozíciójukat használták arra, hogy "álnok" és "veszélyes" támadást intézzenek az intézmények, és ami a legrosszabb az állampolgárok együttélése ellen. A spanyol állam úgy lépett fel, ahogy bármelyik demokratikus állam tette volna - jegyezte meg.

Mint mondta, nincs lehetséges párbeszéd, sem közvetítés a demokratikus törvény és az "engedetlenség vagy az illegalitás" között.

Beszélt arról, hogy ő maga mindig készen állt a párbeszédre, és a katalán kormány vezetőivel több megbeszélést folytatott mint bármelyi másik spanyolországi autonóm közösségével.

Megismételte: az egyetlen megoldásnak a törvényes keretek közé való visszatérést tartja, hogy véget érjen a társadalmi feszültség és a gazdasági bizonytalanság.

A spanyol kormányfő maga kezdeményezte még október 1-én, az illegálisan megtartott katalán függetlenségi népszavazást követően, hogy a spanyol parlament pártjai vitassák meg a törvényhozásban az eseményeket.

Margarita Robles, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezérszónoka felszólalásában elutasította a külső közvetítők bevonását a párbeszédbe, amelyet a katalán elnök javasolt, és hangsúlyozta, hogy a megoldást a Katalóniában kialakult helyzetre a spanyol parlamentben kell keresni az alkotmány reformján keresztül.

"Hagyjon fel Spanyolország szétszakításával" - intézte szavait a miniszterelnökhöz Pablo Iglesias, a baloldali Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) nevű párt főtitkára. Felszólította a spanyol kormányfőt, hogy tárgyaljon a katalán elnökkel, és ne alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkét .(Amely lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére)

Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt elnöke felszólalásában elvetette annak lehetőségét, hogy a történtek után a katalán elnök visszatérne a törvényességhez, ezért a 155-ös cikk alkalmazását, és annak révén előrehozott parlamenti választások kiírását sürgette Katalóniában.

Carles Campuzano, a Európai Katalán Demokrata Párt(PDeCAT) képviselője - amely tagja a Katalóniában kormányzó Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártszövetségnek - szégyenletesnek nevezte az október 1-i rendőri erőszakot, amely szerinte "szükségtelen" és "helytelen" volt, és amiért Juan Igancio Zoido spanyol belügyminiszter lemondását követelte. Beszédében kérte a spanyol miniszterelnököt, éljen az "utolsó lehetőséggel" a párbeszédre, hogy mindenki számára "jó megoldást" találjanak.

Joan Tarda, a függetlenségi katalán kormányhoz tartozó Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) nevében felszólalva kijelentette, hogy sosem hátrálnak meg, és a döntési jog iránti igény sosem fog eltűnni Katalóniából.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!