Katalán népszavazás - Sztrájkot hirdetett keddre több szakszervezet Katalóniába

Külföld, 2017.10.02

Sztrájkot hirdetett keddre több dolgozói szakszervezet Katalóniában, hogy így tiltakozzanak az erőszakos rendőri beavatkozás ellen az egy nappal ezelőtti katalán függetlenségi választásokon.

A tiltakozó akciót eredetileg még a múlt héten helyezte kilátásba négy kisebb dolgozói érdekképviselet mint "harcot az elnyomás ellen a szabadságért", így fejezve ki ellenérzésüket a hatósági intézkedésekkel szemben, amellyel a spanyol kormány igyekezett megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett referendum megrendezését.

A vasárnapi események hatására Spanyolország két legnagyobb dolgozói szakszervezete, a Munkásbizottságok (CCOO), illetve a Spanyol Munkások Általános Szövetségének (UGT) katalán szervezetei is jelezték: ők is támogatják a tiltakozói akciót a rendőri erőszak ellen. Egész Katalóniát megbénító eseményt helyeztek kilátásba, amely érinti az oktatást, az egészségügyet, és a tömegközlekedést.

Hétfő délután viszont a CCOO és az UGT országos vezetői közös sajtótájékoztatón visszavonták a sztrájk támogatását, hivatkozva arra, hogy nem értenek egyet a katalán kormány terveivel Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánításáról.

Így egyelőre nem lehet tudni, hogy végül mennyien lépnek majd sztrájkba kedden Katalóniában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!