Katalán választás - Exit poll: a függetlenségi pártok többséget szerezhetnek a parlamentben

Külföld, 2017.12.21

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt győzelmét, de a függetlenségi pártok lehetséges parlamenti többségét mutatja a katalán választásokon az exit poll felmérés, amelyet La Vanguardia című napilap tett közzé csütörtökön az urnazárást követően.

A GAD3 közvélemény-kutató cég 3200 ember megkérdezésével a nap folyamán végzett felmérése szerint a függetlenségi pártok - a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) és Népi Egység (CUP) - közösen 67-71 mandátumra számíthatnak a katalán törvényhozásban.

A kormányzóképes többséghez 68 mandátum szükséges a 135 fős parlamentben.

A Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a konzervatív Néppárt (PP) közösen 55-62 képviselői helyhez juthat a felmérés szerint.

A szavazatok 26 százalékának elnyerésével a Ciudadanos lehet a választások győztese, második helyen 22,5 százalékkal a függetlenségi ERC juthat be az új törvényhozásba, harmadikként a függetlenségi Junts pel Sí végezhet 19 százalékos támogatottsággal az exit poll szerint.

A GAD3 felmérésében őket követik a katalán szocialisták 15 százalékkal, majd a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en común) 7 százalékkal, és a függetlenségi CUP következik 5 százalékkal.

Utolsó lehet a választásokon a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt 4,5 százalékos támogatottsággal.

A felmérés a választási részvételt 84 százalékra tette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!