Katalán választás - Puigdemont: a spanyol kormány fél a belga igazságszolgáltatástól

Külföld, 2017.12.06

A spanyol vezetés fél a belga igazságszolgáltatástól, ezért vonták vissza az előző napon az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó egykori katalán vezetők ellen - jelentette ki Carles Puigdemont leváltott katalán elnök szerdán, saját magára és kormányának négy volt tagjára utalva.

Sajtóértekezletén Puigdemont azt hangoztatta, jobban örült volna, ha nem vonják vissza az elfogatóparancsot, és a belga hatóságok véleményt mondhatnak az ügyben.

Hozzátette, volt kabinetjének tagjaival egyelőre Belgiumban fognak maradni, mivel még nem tudják, hogy szabadon mozoghatnak-e az Európai Unión belül.

"Amikor idejöttünk, úgy terveztük, hogy hazamegyünk, amilyen hamar csak lehet, de lehetséges már ez? Meg kell tudnunk a választ, s gondosan meg kell fontolnunk a döntést" - fogalmazott.

Hasonló véleményének adott hangot Clara Ponsati egykori katalán oktatási miniszter is, aki szerint Spanyolország azért vonta vissza az elfogatóparancsot, mivel a "jogállamisági alapokon álló" belga hatóságok úgyis elutasították volna annak végrehajtását.

Katalónia vezetése az október eleji, alkotmányellenes névszavazás nyomán egyoldalúan kinyilvánította a tartomány függetlenségét. A spanyol hatóságok ezt követően lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt eljárást kezdeményeztek a leváltott katalán kormány és a feloszlatott barcelonai parlament elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, miután Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!