Katalán válság - Az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez lett Katalónia új elnökjelöltje

Külföld, 2018.03.05

Az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez Katalónia új elnökjelöltje - közölte döntését hétfőn Roger Torrent, a barcelonai parlament elnöke, miután napközben egyeztetett a törvényhozás pártjainak képviselőivel.

Sánchez a függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) jelöltje, akit támogat a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is.

A két pártnak összesen 66 mandátuma van a 135 fős katalán parlamentben, vagyis a többségnél kevesebb, viszont a szintén függetlenségi Népi Egység (CUP) négy képviselője tartózkodást ígért a parlamenti szavazáson, amellyel matematikailag meglehet az elnökséges szükséges támogatás.

A helyzetet azonban nehezíti, hogy Jordi Sánchez október 16-a óta előzetes letartóztatásban van, mivel a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjeként tüntetést szervezett szeptember 20-án a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalához, az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök pedig órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta.

A politikus számára a spanyol legfelsőbb bíróságnak kell engedélyt adnia ahhoz, hogy elhagyhassa a börtönt, és részt vehessen az elnökválasztásról szóló parlamenti vitán és szavazáson.

A spanyol alkotmánybíróság néhány héttel ezelőtt határozatban foglalt állást arról, hogy a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson.

A függetlenségi politikust Carles Puigdemont nevezte meg utódjául a múlt héten, amikor bejelentette visszalépését a elnökjelöltségtől.

Carles Puigdemont 2016 januárja és 2017 októbere között áll Katalónia élén. Hivataláról az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt váltotta le a spanyol kormányfő, akinek erre a spanyol parlament adott felhatalmazást az alkotmány alapján.

Puigdemont négy hónapja van önkéntes száműzetésben a belga fővárosban, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült, mivel a történtek miatt bírósági eljárás indult ellene és volt kormányának tagjai ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!