Katalán válság - Indulnak az előrehozott helyi parlamenti választásokon a leváltott kormány pártjai

Külföld, 2017.10.30

Indulnak a december 21-i előrehozott autonóm parlamenti választásokon a leváltott katalán kormány pártjai - jelentették be külön-külön tartott sajtótájékoztatójukon hétfőn Barcelonában.

"Nem félünk a szavazóurnáktól" - jelentette ki Sergi Sabria, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szóvivője a párt vezető testületének ülését követően.

Mint mondta, azért döntöttek a választási részvétel mellett, hogy "megőrizzék ezt a törékeny köztársaságot", annak ellenére, hogy a választást "illegitimnek" tartják, mivel Mariano Rajoy spanyol kormányfő írta ki.

A volt katalán kormány másik pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) szintén a választási részvétel mellett döntött hétfőn, amit Marta Pascal a párt nevében a katalán intézmények megvédésével indokolt.

A függetlenségi pártok arról még nem döntöttek, hogy megújítják-e együttműködésüket, amelyet a legutóbbi, 2015-ös helyi parlamenti választásokra kötöttek. Akkor Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven pártszövetséget alkotva indultak és nyertek, majd alakítottak kormányt Katalóniában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!