Katalán válság - Spanyolországi elfogatóparancsot adtak ki a Svájcba távozott katalán függetlenségi politikus ellen

Külföld, 2018.02.21

Spanyolországi elfogatóparancs kiadásáról határozott a madridi legfelsőbb bíróság Anna Gabriel, katalán függetlenségpárti politikussal szemben, mert nem tett eleget a szerdára szóló bírósági idézésnek, hanem Svájcba távozott.

A politikus a Népi Egység (CUP) nevű radikális baloldali, antikapitalista párt tagja, amely a katalán törvényhozás harmadik, egyben legkisebb függetlenségi ereje.

Kedden a svájci közszolgálati televíziónak (RTS) adott interjút, amelyben előre jelezte: nem jelenik meg a madridi bíróságon, mert szerinte az nem pártatlan, így nem részesülne tisztességes eljárásban.

Azt is mondta, hogy ha Spanyolország kéri a kiadatását, politikai menedékjogot fog kérni Svájcban.

A politikus távolmaradása miatt az ügyészség nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte szerdán Pablo Llarena bírótól, aki azonban másként döntött.

A legfelsőbb bíróság folyamatosan idézi be és hallgatja meg a feloszlatott katalán parlament függetlenségpárti politikusait az alkotmányellenesnek minősített október 1-i függetlenségi népszavazás, valamint az október 27-én, a katalán parlamentben elfogadott függetlenségi nyilatkozat miatt indult eljárásban.

Anna Gabriel a hatodik olyan katalán politikus, aki önkéntes száműzetést vállal. Carles Puigdemont és volt kormányának négy tagja több mint három és fél hónapja él Brüsszelben.

Többek közt lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás ellenük a függetlenségi folyamatban betöltött szerepük, döntéseik miatt.

Spanyolországban velük szemben is elfogató parancs van érvényben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!