Katalán válság - Szakértő: kiélezett a helyzet, de nem látni nyomait, hogy erőszakhoz vezethetne

Külföld, 2017.10.29

Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője szerint kiélezett a helyzet Katalóniában, de nem látni annak nyomait, hogy erőszakhoz vezethetne.

Szabó Barnabást az M1 aktuális csatornán vasárnap arról kérdezték, hogy demokratikus ellenállásra szólított fel Carles Puigdemont eddigi katalán elnök, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök. A szakértő kiemelte: elbocsátották a rendőrség vezetőjét, akit a függetlenségpártiakhoz húzónak találtak, és ez egyelőre minden konfliktus nélkül megtörtént.

Jelezte: a katalán függetlenségpárti erők szeretnék fenntartani azt a képet, hogy ők békés átmenetet szeretnének, nem folyamodnak erőszakhoz. Az lehet az egyetlen kérdés, hogy a helyi katalán rendőrségnek lennének-e olyan csoportjai, amelyek nem mozdulnak el a függetlenségpárti kormány mellől - fűzte hozzá.

Ismertette: a spanyol kormány jogi szinten megkezdte a katalán közigazgatási, kormányzati, rendészeti feladatok átvételét, ezért egyfajta duplikáció valósulhat meg, a függetlenségpártiak "elméletileg" a helyükön maradnak, nem veszik tudomásul az elmozdításukat. Megjegyezte: a szenátus felhatalmazása alapján a spanyol miniszterelnök-helyettes felelős elvileg a legfelsőbb szinten a katalán autonóm tartomány irányításáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!