Katar mégsem vásárol részvényeket az American Airlines légitársaságban

Sport, 2017.08.02

Katar mégsem vásárol részvényeket az American Airlines amerikai légitársaságban - jelentette a The Wall Street Journal szerdán a katari légitársaság közleményére hivatkozva.

Az Öböl menti monarchia légitársasága júniusban jelentette be, hogy 10 százalékos részesedést kíván vásárolni az amerikai légitársaságban, s az akkori hírek szerint a megállapodás aláírásra készen állt.

A beruházástól történt visszalépés indoklásaként a katari kormány tulajdonában lévő légitársaság csak annyit szögezett le, hogy "a beruházás a továbbiakban nem áll érdekünkben" és utalt az American Airlines nemrégiben nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentésére.

A texasi székhelyű amerikai légitársaság pénteken azt közölte, hogy a magas üzemanyag- és munkaerőköltségek miatt a nyeresége az év második negyedében 15.5 százalékkal csökkent. Az American Airlines szerdán közleményben vette tudomásul a katari döntést.

Katar az amerikaiakat is meglepte, amikor júniusban először tett ajánlatot a részvényvásárlásra: először 4.5 százalékos tulajdont kívánt volna megvásárolni majd ezt az ajánlatot 10 százalékos részvényvásárlásra bővítette. Doug Parker, az amerikai cég vezérigazgatója nyilvánosan is hangot adott meglepetésének, "rejtélyesnek és különösnek" nevezte a katari ajánlatot. Néhány nap múltán pedig közleményt is kiadott, amelyben leszögezte: a Katar Airways meglepetésszerű ajánlatot tett, előzetesen nem tárgyaltak róla, és Parker egyúttal jelentést nyújtott be az illetékes amerikai felügyeleti szervekhez.

Katar júliusban egyszer már visszavonta az ajánlatot, aztán július 10-én ismét előterjesztette. Szerdai közleményében leszögezte: végleg visszalép az American Airlines részvényeinek vásárlásától, de az Egyesült Államokban további befektetési lehetőségek után kutat.

A Katar Airways egyébként fő részvényese a British Airways anyavállalatának és részvényei vannak a chilei LATAM Airlinesban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!