Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizsban

Külföld, 2017.09.15

Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizs központjában péntek reggel fél hét körül - közölte a helyi rendőrség. Christophe Castaner kormányszóvivő tájékoztatása szerint az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nyomozást indított.

A katona - aki az Őrszem (Sentinelle) nevű terrorellenes művelet keretében járőrözött a Chatelet metrómegállónál - gyorsan lefegyverezte támadóját, így senki nem sebesült meg - tették hozzá rendőrségi források.

A nyomozás első szakaszában kiderült, hogy a késsel felfegyverzett férfi Allahhal kapcsolatban mondott valamit, amikor a katonára vetette magát.

Hivatalos források szerint a férfinak korábban nem volt dolga a rendőrséggel, nem állt megfigyelés alatt.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a támadó ugyanakkor szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, miután 2008-ban tagja volt egy egyesületnek, amely kapcsolatban állt radikális iszlamista körökkel, azóta viszont semmilyen új adatot nem regisztráltak vele kapcsolatban. A hatóságok nem tekintették radikálisnak, nem volt úgynevezett S biztonsági kartonja, nem állt megfigyelés alatt.

A kihallgatásán a nyomozóknak a támadó azt mondta, hogy gyógyszereket szed.

Franciaországban idén hetedik alkalommal támadtak rá a terrofenyegettség miatt az utcán szolgálatot teljesítő katonákra, akik a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni 2015 januárban végrehajtott terrortámadás óta segítik a rendőri erőket a terrorkészültség biztosításában. Legutóbb augusztus 9-én gépkocsival hajtott egy férfi hat járőröző katona közé a Párizshoz közeli Levallois-Perret városban.

Florence Parly védelmi miniszter méltatta a megtámadott katona gyors reagálását.

"A támadót ártalmatlanították, ez a bizonyítéka az Őrszem védelmi műveletben szolgálatot teljesítő katonák professzionalizmusának és hatékonyságának" - mondta a miniszter az Europe1 kereskedelmi rádióban.

"Nem tudunk többet a letartóztatott támadó indítékairól" - tette hozzá.

A miniszter csütörtök este jelentette be, hogy a rendkívüli állapot november 1-jei kivezetése után továbbra is 7 ezer, válsághelyzetben pedig 10 ezer katona fogja segíteni a rendőrök munkáját a köztereken. A mozgásukat azonban a sorozatos támadások miatt átszervezi a hadsereg.

"Ez az újabb támadás teljesen indokolja azt, amit tenni szeretnénk, még kiszámíthatatlanabbá és láthatatlanabbá tenni ezt a biztosítást" - hangsúlyozta Florence Parly.

A kormány elképzelése szerint az Őrszem művelet katonái mostantól "rugalmasabb" módon vesznek részt a terrorkészültségben, a kiemelt védelmet élvező épületek, intézmények, helyszínek biztosításakor nem mindig ugyanazokon a helyeken fognak posztolni és járőrözni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!