Kelemen Hunor: egy hetük van a magyaroknak, hogy felmutassák erejüket a kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatásával

Külföld, 2018.03.27

Egy hetük van a magyaroknak, hogy felmutassák erejüket, és összegyűjtsék a hiányzó 25 ezer aláírást az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés, a Minority SafePack támogatásáért - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy kedden közzétett felhívásban.

Emlékeztetett arra, hogy április 3-án zárul az aláírásgyűjtés, addig kell összegyűlnie egymillió aláírásnak, így egy hét maradt arra, hogy meglegyen a hiányzó 25 ezer támogató kézjegy is.

Felidézte: a lisszaboni szerződés 2009-es bevezetésekor azt mondták, úgy akarják alakítani az Európai Uniót, hogy a többséggel egyenértékű jogok járjanak a kelet-európai országok őshonos kisebbségeinek. Úgy vélte, az európai polgári kezdeményezés bejegyzésével, közel tízéves munka nyomán elvitték a magyar ügyet Európába, rést ütöttek a falon. "Az őshonos kisebbségek nem bajkeverők, (...) pusztán meg akarják őrizni értékeiket, nyelvüket és kultúrájukat" - érvelt a kezdeményezés mellett Kelemen Hunor, hozzátéve, hogy a következő napokban még esély nyílik "a dolgaink menetén változtatni".

A felhívásban arra kérte a magyarokat, hogy most még ne dőljenek hátra, hiszen a feladat nem kevesebb, mint a magyar közösség vissza nem térő lehetőségére emlékeztetni családtagokat, barátokat és ismerősöket - olvasható a felhívásban.

Az aláírásgyűjtés két feltétele közül az egyik már sikeresen teljesült: összegyűlt hét uniós tagállamban a minimális szavazatszám, de összesen legalább 1 millió aláírásra van szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!