Kellyanne Conway: a houstoni kínai konzulátus bezárása egyértelmű üzenet

Külföld, 2020.07.22

A houstoni kínai konzulátus bezárása egyértelmű üzenet - jelentette ki Kellyanne Conway, a Fehér Ház és Donald Trump amerikai elnök tanácsadója szerdán újságíróknak.

"Az elnök nagyon egyértelművé tette, nem boldog azzal a ténnyel, hogy a kínai vírust nagyon kevés információval, nagyon kevés tisztességgel és átláthatósággal szabadították ránk és a világra Kínából" - fogalmazott Conway. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "még mindig nem kap" megfelelő információkat Kínától. "Még mindig nem tudjuk a fertőzések és a halálesetek számát sem" - fűzte hozzá.

Washington kedden éjjel - elemzők és a kínai külügyminisztérium álláspontja szerint - váratlanul rendelte el a texasi Houstonban lévő kínai konzulátus bezárását. A kínaiak 72 órát kaptak a konzulátus kiürítésére.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette a döntést, amelyet azzal indokolt, hogy ennek révén is "megvédi az amerikai szellemi tulajdont és az amerikaiakra vonatkozó magánjellegű információkat". Morgan Ortagus külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államok nem tűri tovább, hogy Kína "megsértse szuverenitásunkat és megfélemlítse népünket, mint ahogyan nem toleráltuk Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát, amerikai munkahelyek ellopását és más 'kedves' viselkedését".

A Dániában tartózkodó amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo újságírók előtt megismételte a Kínával szemben eddig is hangoztatott vádakat, a többi között azt, hogy Kína amerikai és európai szellemi tulajdont lop el, ami "százezrek munkahelyének elvesztését jelenti".

Pompeo leszögezte, hogy Washington a továbbiakban egyértelmű elvárásokat fogalmaz majd meg azzal kapcsolatban, hogy milyen "viselkedést" vár el Pekingtől. "Ha ennek nem tesznek majd eleget, akkor lépéseket teszünk az amerikai nép, nemzetbiztonságunk és gazdaságunk, valamint munkahelyeink védelme érdekében" - hangsúlyozta.

Sem az amerikai diplomácia irányítója, sem az amerikai külügyi szóvivő nem tért ki arra, hogy miért éppen a houstoni konzulátust zárták be, Marco Rubio, floridai republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke ugyanakkor a Fox televízióban azt nyilatkozta, hogy ez a konzulátus volt "a frontvonalban".

"Régóta esedékes volt a bezárás. Az (amerikai) üzletembereket arra használják fel, hogy megpróbálják befolyásolni a kongresszusi tagokat és más politikai vezetőket tagállami és helyi szinten egyaránt" - fogalmazott Rubio.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!