Kémkedés vádjával nyolc év börtönre ítéltek egy ukrán újságírót Fehéroroszországban

Külföld, 2018.05.23

Kémkedés vádjával nyolc év börtönbüntetésre ítélte a fehérorosz legfelsőbb bíróság Pavlo Sarojko ukrán újságírót, akit még 2017 októberében vettek őrizetbe - közölte szerdán Ihor Kizim, Ukrajna minszki nagykövete.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a diplomata egy minszki fórum kezdete előtt beszélt erről újságíróknak. Közölte, hogy az elítélt most a fehérorosz titkosszolgálat, a KGB egyik börtönében van.

A férfi bírósági tárgyalása februárban kezdődött, a perről azonban a fehérorosz legfelsőbb bíróság semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra.

Sarojkót 2017. október 25-én vették őrizetbe Minszkben, ahol akkor az ukrán állami rádió - azt megelőzően pedig az UNIAN ukrán hírügynökség - tudósítójaként dolgozott. Őrizetbe vételéről viszont csak egy hónappal később adott hírt a fehérorosz állambiztonsági bizottság szóvivője, bejelentve, hogy az újságíró ellen kémkedés vádjával eljárást indítottak.

A minszki hatóságok állításai alapján az újságíró, aki korábban az ukrán védelmi minisztérium felderítési osztályának sajtótitkáraként dolgozott, kémhálózatot épített ki fehérorosz állampolgárok beszervezésével. Az ukrán védelmi minisztérium felderítési osztálya viszont cáfolta, hogy őrizetbe vételekor még nekik dolgozott volna az újságíró. Közlésük szerint 2009-ben egészségi okból felmentették beosztásából. Sarojko ezután eredeti szakmájában, újságíróként dolgozott tovább.

A vele való együttműködés vádjával Minszkben őrizetbe vettek egy általa állítólag beszervezett fehérorosz állampolgárt és egy ukrán üzletembert is, továbbá kiutasították a minszki ukrán nagykövetség egyik tanácsosát, aki a KGB szerint valójában az ukrán katonai hírszerzésnek dolgozott ezredesi rangban.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter annak idején "totális ostobaságnak" nevezte az ukrán állampolgárokat érő kémkedési vádat - emlékeztetett az UNIAN -, és a viszonosság elve alapján Kijev is kiutasított Ukrajnából egy fehérorosz diplomatát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!