Készen áll nemzetközi béketámogató műveletekben részt venni a közös lengyel-litván-ukrán dandár

Külföld, 2017.10.05

Készen áll nemzetközi béketámogató műveletekben részt venni az év elején teljes harckészültséget elért közös lengyel-litván-ukrán dandár - az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a lengyelországi Lublinban a három ország védelmi miniszterei.

Antoni Macierewicz lengyel, Sztepan Poltorak ukrán és Raimundas Karoblis litván védelmi miniszter Lublinban a dandár felállításának második évfordulója alkalmából találkozott. Az általuk jegyzett új megállapodásról Macierewicz elmondta: ennek alapján az alakulat béketámogató műveletekben vehet részt, "a közép-európai, közép-kelet-európai biztonság érdekében működhet".

A lengyel miniszter szerint a dandárt megalakító három ország "mindenfajta ellenséggel szemben kölcsönös segítségre, békére, békés jövőt alkotó együttműködésre" törekszik. "Úgy, ahogy ma segítünk és segíteni fogunk a keleti imperializmus által megtámadott Ukrajnának" - fűzte hozzá.

Az ukrán válságra utalt Raimundas Karoblis litván miniszter is: "Ukrajnában agresszió történik, naponta halnak meg emberek. Mindent meg kell tennünk, hogy ezt megakadályozzuk" - mondta.

Sztepan Poltorak ukrán miniszter hangsúlyozta: a dandárt "nem agresszió céljából, hanem a békéért" állították fel. Ukrajna számára "ma nagyon fontos, hogy vannak barátai, akik az orosz agresszióval szemben támogatják" - mondta, utalva ebben az összefüggésben a lengyel, litván, amerikai és brit kiképző tisztek ukrajnai tevékenységére.

A megállapodás alapján az eddig a LITPOLUKRBRIG néven ismert dandárt Konstantin Ostrogski hercegről (1460-1530) nevezik el. Ostrogski a lengyel-litván-ukrán hadsereg parancsnokaként Oroszország ellen harcolt.

A válsághelyzetek kezelésére, különösen az Európai Unió, a NATO és az ENSZ békemisszióiban való részvételre létrehozott közös dandár ötlete 2007-ben született. A három ország védelmi minisztere 2009-ben írta alá az alakulat létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot, ezt 2014-ben kormányközi szerződéssel megerősítették. A dandár idén januárban érte el a NATO-követelményeknek megfelelő teljes harckészültséget.

Ebben az évben az alakulat a Dragon-17 lengyelországi NATO-hadgyakorlaton, a Rapid Trident-17 fedőnevű, Ukrajnában szervezett nemzetközi hadgyakorlaton, valamint a Saber Guardian 17 elnevezésű, Magyarországon is megtartott gyakorlatsorozatban vett részt.

A mintegy 4 ezer fős dandár az Európai Unió harci csoportjainak mintájára szerveződött. Mindegyik ország egy-egy gépesített lövész zászlóaljjal járul hozzá, amelyek saját elhelyezési körletükben maradnak, csak a hadgyakorlatok és missziók végrehajtása során kerülnek közös parancsnokság alá. A lublini parancsnokságban 58 lengyel, 18 ukrán, valamint 5 litván tiszt dolgozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!