Kiadja Szlovákia az újságíró-gyilkossággal összefüggésben ismertté vált olasz vállalkozót

Külföld, 2018.05.04

Jóváhagyta a kassai kerületi ügyészség az európai elfogatóparancs alapján, kábítószerügyletek gyanúja miatt őrizetbe vett Antonino Vadala kiadatását - közölte pénteken a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A Szlovákiában élő olasz vállalkozó az után vált ismertté, hogy neve szerepelt a februárban meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak utolsó, halála után leközölt cikkében.

Az ügyészség mostani döntése ellen nincs fellebbezési lehetőség, a kiadatás végrehajtására legkésőbb tíz napon belül sort kell keríteni - mondta a szlovák hírügynökségnek a kassai kerületi ügyészség szóvivője. Antonino Vadala korábban beleegyezett abba, hogy kiadják az olasz hatóságoknak.

Az olasz férfi ellen egy velencei bíróság döntése alapján adtak ki európai elfogatóparancsot. Előbbi szerint Vadala ellen kábítószer-kereskedelem és bűnszervezetben való részvétel gyanújával folyik eljárás Olaszországban. Az olasz hatóságok szerint nagy mennyiségű, Dél-Amerikából származó kokain Olaszországba csempészésében vett részt.

Az olasz férfit az európai elfogatóparancs alapján még március 13-án vették őrizetbe a szlovák hatóságok Kelet-Szlovákiában, ahol évek óta mezőgazdasággal összefüggő vállalkozást működtetett. Előzetes letartóztatását később kiadatási fogságra változtatták.

Vadala azután vált ismertté a szlovák közvélemény számára, hogy neve szerepelt a meggyilkolt Kuciak utolsó riportjában, amely a kalábriai 'ndrangheta bűnszövetkezethez közel álló személyek szlovákiai megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységükkel, illetve kapcsolati hálózatukkal és állítólagos politikai kötődéseikkel foglalkozott. A cikkben említés esett több Szlovákiában élő olaszról, köztük Vadaláról és néhány közvetlen rokonáról is. Közülük többeket már március 1-jén őrizetbe vette a szlovák rendőrség, akkor az újságíró meggyilkolásának ügyében indított nyomozás keretében. A gyilkossággal kapcsolatos felvetések leellenőrzése után azonban ezeket a személyeket szabadlábra helyezték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!