Kiberbiztonsági munkacsoport létrehozásáról tárgyal Oroszország és az Egyesült Államok

Külföld, 2017.07.20

Kiberbiztonsági munkacsoport létrehozásáról folytat tárgyalásokat Oroszország és az Egyesült Államok - közölte csütörtökön Andrej Krutszkih, Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzetközi kiberbiztonsági együttműködési kérdésekért felelős különmegbízottja.

"Nem kell nagy hűhót csapni körülötte, a tárgyalások folyamatban vannak (...) továbbítjuk egymásnak a különböző javaslatokat, és tanulmányozzuk őket, senki sem kérdőjelezi meg a tárgyalások szükségességét" - válaszolta Krutszkih a RIA Novosztyi arra vonatkozó kérdésére, hogy folytatnak-e egymással tárgyalásokat egy esetleges kiberbiztonsági csoport létrehozásáról.

Vlagyimir Putyin július közepén, a G20-as országcsoport hamburgi csúcsértekezlete után számolt be arról, hogy találkozójukon megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel abban, hogy együtt fognak működni a kiberbiztonság terén. Az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között nem merülhet fel kétség kiberbiztonsági kérdésekben, erre a két ország által létrehozandó közös kiberbiztonsági munkacsoport lesz a biztosíték. Putyin úgy vélekedett, hogy sikerült munkakapcsolatot létesítenie Donald Trump amerikai elnökkel, és jó oka van azt hinni, hogy legalább részleges együttműködés jöhet létre Washingtonnal.

Donald Trump ezzel kapcsolatban először azt írta a Twitteren: "Áthatolhatatlan kiberbiztonsági munkacsoportot hozunk létre az olyan ügyekre, mint a választásokba való kibernetikai beavatkozás". Az elnököt emiatt tekintélyes republikánus politikusok bírálták, mert szerintük Moszkvában nem szabad megbízni. Trump e bírálatok hatására visszatáncolt amerikai-orosz kiberbiztonsági együttműködéstől.

Szvetlana Lukas, az orosz elnök főtanácsadója szerint a hamburgi csúcstalálkozón Trump hosszas kétoldalú megbeszélést folytatott Putyinnal, a kiberbiztonságról legalább 40 percet egyeztettek. A megbeszélés során az amerikai elnök többször is utalt arra, hogy Moszkva beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba, Putyin azonban határozottan visszautasította ezt a vádat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!