Kijev határozottan elítélte az oroszországi tüntetők tömeges őrizetbe vételét

Külföld, 2018.05.06

Kijev határozottan elítéli a putyini "rezsim erőszakszerveinek" fellépését a Moszkvában és Oroszország több más városában szombaton megrendezett demonstrációk békés résztvevőivel szemben - közölte vasárnapi nyilatkozatában az ukrán külügyminisztérium sajtóirodája.

A kijevi külügyi tárca szerint "a több mint 1600 békés állampolgár őrizetbe vétele újabb tanúbizonysága a rezsim félelmének, az alapvető emberi és szabadságjogok elnyomására épülő, mindenfajta ellenvéleményt elfojtó szégyenteljes állami politikának Oroszországban". Az ukrán külügyminisztérium különösen felháborítónak nevezte azt, hogy az orosz rendfenntartók kiskorúakkal szemben is alkalmaztak erőszakot.

Ukrajna és nemzetközi partnerei követelik a törvénytelenül őrizetbe vettek azonnali szabadon bocsátását, továbbá azt, hogy biztosítsák nekik a jogot "az önkénnyel és az igazságtalansággal szembeni békés tiltakozásra" - áll a külügyi nyilatkozatban.

Az ukrán híradások a hétvégén nagy terjedelemben és részletesen foglalkoztak a Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői - immár negyedik - államfői beiktatását megelőző oroszországi ellenzéki tüntetésekkel, külön kiemelve az őrizetbe vételek rendkívül nagy számát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!