Kijev polgármestere előre hozott választás kiírását kéri a parlamenttől az ukrán fővárosban

Külföld, 2019.09.19

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester csütörtökön bejelentette, hogy kezdeményezi a parlamentnél az előre hozott önkormányzati választás kiírását az ukrán fővárosban, mert létszámhiány miatt sokadik alkalommal aznap ismét nem tudott ülésezni a városi tanács.

Az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint az ülésen csak 38 képviselő jelent meg a határozatképességhez szükséges legalább 61 helyett.

"Láthatóan ma nincs elegendő képviselő a határozatképességhez az ülésteremben. Vagyis nem mindenki hajlandó dolgozni. Ezért a parlamenthez fordulok, hogy oszlassa fel a jelenlegi összetételű kijevi tanácsot, és írjon ki rendkívüli választást Kijevben. A képviselők pedig menjenek és magyarázzák el a kijevieknek, hogyan dolgoztak, és miért válasszák újra őket!" - fogalmazott Klicsko az ülésen felszólalva.

Emlékeztetett arra, hogy a frakcióvezetőkkel kedden előzetesen megállapodott abban, csütörtökön tartják az ülést, és ígéretet kapott, hogy biztosítják az elegendő számú képviselői részvételt, ennek ellenére ez ismét nem történt meg. Az elmúlt hetekben már több alkalommal határozatképtelenség miatt hiúsult meg a tanács ülése.

Klicsko kiemelte, hogy az ülésen több égető kérdést kellett volna megvitatniuk, ezek között szociális kifizetéseket és a fűtési szezonra való felkészülést.

Klicsko augusztusban azt állította: az idei választások nyomán történt vezetésváltással hatalomhoz jutott bizonyos üzletemberek kijevi önkormányzati képviselőket fizetnek le, hogy hiúsítsák meg a tanácsüléseket.

A főpolgármester és a május 20-án hivatalba lépett Volodimir Zelenszkij elnök között feszült a viszony. Az államfő ugyanis nem tartja elfogadhatónak, hogy Klicsko egy személyben tölti be a főpolgármesteri és az adminisztrációvezetői tisztséget. Az elsőbe választás útján, a másodikba viszont államfői kinevezéssel került Klicsko. Utóbbiról ezért Zelenszkij elnöki jogával élve meneszteni kívánja és helyette egy másik személyt kinevezni, ezáltal kettéválasztva a két tisztséget. Ehhez szeptember elején az új - augusztus végén hivatalba lépett - kormány meg is adta a támogatását, a döntést azonban az elnök eddig még nem hozta meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!