Kijev megpróbálta elvitatni Moszkvától a FÁK soros elnökségét

Külföld, 2016.09.16

Ukrajna sikertelen kísérletet tett pénteken arra, hogy elvitassa Oroszországtól a Független Államok Közösségének (FÁK) jövő évi soros elnökségét.

Ukrajna képviselője, Nyikolaj Dorosenko nagykovet ezt a közösség biskeki csúcstalálkozóján próbálta meg, a Krím félsziget elcsatolására és a nemzetközi jog megsértésére hivatkozva. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban rámutatott, hogy Kijev nem írta alá és nem ratifikálta a FÁK alapszabályát, ezért nem jogosult javasolni annak módosítását.

Putyin szerint Oroszország nem annektálta a félszigetet, hanem "az, ami a Krímmel történt, bizonyos ukrajnai politikai erők tevékenységének következménye, amelyek államcsínyig vitték a dolgot". Az orosz elnök a TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint megismételte azt az ismert hivatalos orosz álláspontot, amely szerint a Krím a helyi lakosság akaratának megfelelően, a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával, valamint az ENSZ-bíróságok döntéseivel összhangban lett "egyesítve" Oroszországgal.

A tanácskozás részvevői több dokumentumot fogadott el, köztük azt is, hogy a FÁK következő elnöke Oroszország lesz. Putyin közölte, hogy a közösség következő csúcsértekezletét Moszkvában tartják majd, 2017. október 11-én.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!