Kijev szerint elfogadhatatlan az EU-tól a vízummentesség megadásának további halogatása

Külföld, 2016.11.10

Ukrajna teljesített minden kritériumot, ezért elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió tovább halogassa a vízummentesség megadását számára - jelentette ki Olena Zerkal, a kijevi külügyminisztérium integrációs ügyekért felelős miniszterhelyettese csütörtökön, Hugh Mingarellivel, az EU ukrajnai misszióvezetőjével folytatott megbeszélésén.

A külügyminiszter-helyettes emlékeztette tárgyalópartnerét arra, hogy az Európai Bizottság tavaly december 18-i beszámolójában már leszögezte, hogy Ukrajna teljesített minden követelményt, amelyet az EU szabott ahhoz, hogy az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhassanak az uniós országokba. Kifejtette, hogy Ukrajna sokat tett a korrupció elleni küzdelem terén, bevezette egyebek között az EU által megkövetelt elektronikus vagyonbevallásokat.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter október 28-i kijevi látogatásakor kijelentette, Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió még mindig nem adott vízummentességet az ukrán állampolgároknak. Korábban Petro Porosenko ukrán elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy a november 24-re tervezett EU-ukrán csúcstalálkozóig aláírják és ratifikálják az Európai Parlamentben az Ukrajna vízummentességéről szóló dokumentumot. Ukrán hírforrások szerint azonban jelenleg nem szerepel ez a kérdés az Európai Parlament napirendjén.

A magyar külügyminiszter Kijevben hangsúlyozta, hogy a tisztesség és az európai érdek azt diktálná, hogy Porosenko november 24-én esedékes brüsszeli látogatásakor aláírják a vízummentességről szóló megállapodást. "Ha az EU nem tud megállapodásokat, szövetséget kötni az unión kívüli országokkal, elveszíti annak lehetőségét, hogy megerősödjön a válság utáni időszakban" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!