Kikiáltásának hatvankilencedik évfordulóját ünnepli Izrael

Külföld, 2017.05.02

Kitüntetések átadásával, légi parádéval és grillezéssel ünneplik Izraelben az ország kikiáltásának hatvankilencedik évfordulóját.

Hétfő este tűzijátékok, ünnepi koncertek és házibulik váltották fel a mártírokra, elesett katonákra és a terror áldozataira emlékező gyászbeszédeket, Izrael-szerte megkezdődött az "ország születésnapja".

Az egész napos ünnepségsorozat esti megnyitásán, a jeruzsálemi Herzl-hegyen megrendezett ünnepségen az ország képviseletében tizenkét, valamely területen a társadalomban élenjáró izraeli gyújthatott meg egy-egy fáklyát: volt köztük a szervátültetésben különösen sikeres arab sebészprofesszor, startup-guru, neves énekes, focista, rákos gyerekeket segítő alapítvány megteremtője és etióp származású katonatisztnő is.

Az izraeli parlament, a kneszet házelnöke, Juli Edelstein beszédében a társadalom egységére hívta fel a figyelmet: "Meg kell értenünk, hogy életünkben nem minden jobb- vagy baloldali, nem minden jobboldali fasiszta, és nem minden baloldali áruló. Ez az elfogadhatatlan gondolkodásmód megosztottsághoz vezet és pusztulást hoz ránk"- hangsúlyozta.

Kedden az egész ország fölött légi parádékkal folytatódnak az ünnepségek, majd katonáknak adnak át kitüntetést.

Délben a hagyományos nemzetközi bibliai vetélkedő döntője következik, ahol a Bibliáról Izrael- és világszerte a legtöbbet tudó gyerekek mérhetik össze tudásukat, majd maga a miniszterelnök és az oktatási miniszter is köszönti a győzteseket.

A függetlenségi nap hivatalos zárásaként minden évben átadják Jeruzsálemben a legmagasabb helyi elismerést, az Izrael-díjat. Idén a sport kategóriában az ötszörös magyar olimpiai bajnok, Keleti Ágnes nyerte el ezt a megtiszteltetést.

Az ország népe az utóbbi évtizedekben kialakult szokások szerint szabadtéri hússütéssel ünnepli az "ország születésnapját". Ezen a napon füstbe borulnak a közparkok, a házak kertjei és az erdei tisztások: mindenütt lelkesen grillező, faszénparázs fölé hajoló családokat és baráti társaságokat lehet látni.

Az izraeli függetlenségi napon az ország kikiáltását a héber, és nem a nyugati világban használt naptár szerint ünneplik. Noha Izrael 1948. május 14-én deklarálta függetlenségét és önálló államiságát, de ez a héber naptár szerint ijár hónap ötödik napjára esett. Később az ünnep időpontját a szombati pihenőnap elkerülése érdekében módosították az ijár hónap harmadik és hatodik napja közötti első megfelelő napra. Ezen számítások szerint idén az ünnep május másodikára esett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!