Kilépett Ponta pártjából Mihai Tudose volt román miniszterelnök

Külföld, 2019.12.02

Kilépett a Victor Ponta vezette Pro Románia pártból Mihai Tudose volt román miniszterelnök, jelenlegi európai parlamenti képviselő, mert kifogásolta, hogy Ponta a párt felhatalmazása nélkül, titokban tárgyalt a kormányzó liberálisokkal.

Tudose hétfőn jelentette be Facebook-oldalán döntését úgy, hogy egy fényképet közölt kilépési nyilatkozatáról, amelyet a párt Braila megyei szervezetének címzett. A dokumentumban nem fejtette ki elhatározásának okát, de a két politikus között az elmúlt hetekben elharapódzott a vita, majd nyílt konfliktusba torkollott, miután Tudose megvádolta Pontát, hogy a párt felhatalmazása nélkül döntött a román liberális Orban-kormány támogatásáról. Ponta pártja is hozzájárult novemberben a liberális Orban-kabinet hivatalba iktatásához. Emiatt Tudose az elmúlt hetekben többször felszólította Pontát, lépjen ki a pártból, végül ő tette meg.

A Pro Románia főleg az októberig kormányon levő Szociáldemokrata Párt (PSD) volt politikusait tömöríti. Tudose januárban lépett ki a PSD-ből. Ő májusban nyert EP-képviselői mandátumot, miután Ponta listavezetői pozícióból visszalépett, arra hivatkozva, hogy a román belpolitikában akarja folytatni pályafutását.

Tudose nem közölte, hogy függetlenként vagy más párt színeiben folytatja-e munkáját. A Pro Románia a májusi EP-választáson a szavazatok 6,4 százalékát szerezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!