Kínában "ördögi paktumnak" tartják az újrafogalmazott amerikai-japán védelmi irányelveket

Külföld, 2015.04.28

Kína Kelet-Ázsia stabilitását látja veszélyeztetve a hétfőn bejelentett új amerikai-japán védelmi irányelvek tükrében, és egyfajta ördögi paktumnak tartja a washingtoni megállapodást - ez derült ki az állami Hszinhua hírügynökségnek a kínai médiában kedden ismertetett kommentárjából.

A 18 év után először frissített irányelvek Tokiót, illetve a japán önvédelmi erőket a korábbiaknál ambiciózusabb és magabiztosabb szereppel ruházzák fel regionális és globális szinten egyaránt - vélte a szerző.

Washington számítása világos és egyszerű - fogalmazott a cikkíró -, Japánt eszközként kívánja használni ázsiai szerepének megerősítéséhez, ami elterjedt vélemény szerint Kína növekvő befolyását hivatott korlátozni az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

A "ravasz, számító" Egyesült Államok azonban idővel kénytelen lesz "megfizetni a számlát", amiért vakon bízott a "visszaeső bajkeverőben" - tette hozzá a Hszinhua.

Jegyzetírója Japánra utalva megállapította: ahogyan egy ember, aki sosem ismeri el a hibáját, nem tekinthető megbízhatónak, úgy az a kormány sem, amely igyekszik agressziós történelmét utólag "tisztára mosni". Az önvédelmi erőkre eddig vonatkozó korlátozások feloldásával az Egyesült Államok csak bátorít egy bizonyítottan háborús uszítót, és azt kéri tőle, hogy fedezze, adott esetben katonailag is.

Az új helyzet egyben Abe Sindzó álmának megvalósítását is szolgálja, mivel a japán miniszterelnököt abban a szándékában segíti, hogy újrafogalmazza és -értelmezze a szigetország pacifista alkotmányát, amely eredetileg tiltja katonáinak külföldi területre küldését - állapította meg a kínai publicista.

Hozzátette, hogy ezzel Washington mintegy "lábon lövi" magát, hiszen "nincs senki a földkerekségen, még az Egyesült Államok maga sem, aki világosan látná egy teljesen felfegyverzett Japán szándékait".

A béke és stabilitás fenntartása az ázsiai és csendes-óceáni térségben nem feltétlenül igényel egy szorosabb amerikai-japán szövetséget, s a védelmi irányelvek "nem kért" felújítása csak árnyékot vet a térségben tapasztalható pozitív lendületre, egyben bizonytalansággal terheli a regionális biztonságot - olvasható a hírügynökségi cikk összegzésében.

A szerző még utalt Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentésére, amely szerint egy erősebb Kína a fejlődés lehetőségét jelenti, és nem fenyegetés. Egyben azt javasolta Washington és Tokió politikusainak, hogy szakítsanak hidegháborús gondolkodásmódjukkal, s tanuljanak meg Kínával békésen együtt élni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!