Kinevezte washingtoni nagykövetté Anatalij Antonovot az orosz elnök

Külföld, 2017.08.21

Oroszország Washingtoni nagykövetévé nevezte ki Anatolij Antonov eddigi külügyminiszter-helyettest Vlagyimir Putyin elnök, az erről szóló határozatot hétfőn tették közzé a Kreml honlapján.

A 62 éves Antonov tavaly december óta a diplomáciai tárca helyettes vezetője. Korábban, 2011-től a védelmi miniszter helyettese volt, azt megelőzően pedig, 2004-től a külügyminisztérium biztonságpolitikai és leszerelési osztályát vezette.

Antonov már tavaly ősszel megszellőztetett nagyköveti kinevezését májusban az orosz szövetségi törvényhozás mindkét házának külügyi bizottsága támogatásáról biztosította. A törvényhozási megerősítést követően a diplomata újságírók előtt kijelentette: Oroszország és az Egyesült Államok "együttműködésre ítéltetett", a két országnak együtt kell működnie a terrorizmus elleni harcban.

Anatolij Antonov májusban arról beszélt, hogy ismét egyenesbe kell hozni a kétoldalú viszonyt, a pozíciók feladása nélkül, Washingtont pedig meg kell győzni arról, hogy az egyenjogúságra és kölcsönös tiszteletre épülő jószomszédi kapcsolat mindkét ország érdekeit szolgálja. Emlékeztetett arra, hogy Oroszországot és az Egyesült Államokat az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként külön felelősség terheli a nemzetközi béke és biztonság ügyében.

A leszerelési tárgyalásokon kemény, de eredményes tárgyalófélként ismertté vált diplomata úgy vélekedett, hogy Moszkva és Washington stratégiai érdekei egybeesnek egyebek között a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó nemzetközi rendszer megerősítésének, valamint a vegyi és a biológiai fegyvereket betiltó szerződés betartásának kérdésében.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége az új orosz washingtoni misszióvezető kinevezésének napján közölte, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti Oroszországban a nem bevándorlási vízumok kiadását, az amerikai külképviseleteken Moszkva által elrendelt létszámcsökkentésre hivatkozva.

Válaszul az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók megszigorítására, valamint orosz diplomaták egy csoportjának tavaly év végi kiutasítására, Putyin elnök július végén közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie a létszámot nagykövetségén és három konzuli képviseletén. Az orosz külügyminisztérium érvelése szerint így mindkét országnak egyformán 455 külügyi alkalmazottja marad a másikban.

A korábbi washingtoni orosz nagykövetet, Szergej Kiszljakot, akinek kinevezését Putyin ugyancsak hétfőn vonta vissza, az amerikai média a tavalyi elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás egyik kulcsszereplőjeként emlegette. Kiszljakot, aki 2008 óta állt a washingtoni amerikai nagykövetség élén, Moszkva a Kommerszant című lap szerint az ENSZ terrorellenes bizottságának igazgatói posztjára jelölte, a Vedomosztyi cím lap pedig úgy értesült, hogy a volt misszióvezető a parlament felsőházában kap fontos megbízatást.

Vaszilij Nyebenzja személyében egyébként Putyin májusban az orosz ENSZ-misszió élére is külügyminiszter-helyettest nevezett ki. Elődje, Vitalij Csurkin, aki több mint egy évtizeden át képviselte hazáját a világszervezetben, februárban a szolgálati helyén, New Yorkban váratlanul meghalt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!