Kiszelly Zoltán: megkésett lépés az EU reformja

Külföld, 2019.11.29

Jó, de megkésett lépés a német és a francia kormánynak az Európai Unió reformját célzó kezdeményezése - mondta Kiszelly Zoltán politológus pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: Emmanuel Macron, francia elnök már 2017 szeptemberében párbeszédet szorgalmazott Európa jövőjéről a Sorbonne egyetemen tartott beszédében.

A francia elnök akkor egy közös eurózóna-költségvetést szeretett volna, azért hogy Franciaországnak, Olaszországnak és Spanyolországnak ne kelljen olyan átalakításokat, neoliberális megszorításokat eszközölnie, amilyeneket a németek és a hollandok elvárnak tőlük, de ez nem történt meg - emlékeztetett.

A szakértő szerint a kezdeményezésről szóló dokumentumot tudatosan egy nappal Ursula von der Leyen megválasztása előtt szivárogtatták ki. Emmanuel Macron valószínűleg ezzel a külpolitikai hiperaktivitással próbálja elterelni az elégedetlen, tüntetésekre járó franciák figyelmét az ország gazdasági stagnálásáról, a belpolitikai nehézségekről és az életszínvonal romlásáról - fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A műsorban elhangzott, hogy a dpa hírügynökség által kedden kiszivárogtatott dokumentum szerint Berlin és Párizs felkarolja az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek azon javaslatát, hogy kétéves tanácskozássorozat induljon Európa jövőjéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!