Kiszelly: Merkel továbbra is ellenőrzött, ütemezett bevándorlást akar

Külföld, 2017.08.08

Angela Merkel német kancellár továbbra is ellenőrzött, ütemezett bevándorlást szeretne az ellenőrzés nélküli, tömeges bevándorlás helyett, csak tudja, hogy most nem lenne népszerű ezzel - mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A Századvég vezető oktatóját a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választással kapcsolatban kérdezték, amelyre készülve a kancellár vezette Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) 40 százalékos a népszerűsége.

Kiszelly Zoltán azt mondta: Németországnak továbbra is nagy szüksége van munkaerőre, főként a szolgáltatási és a szociális szektorban, a bevándorlók tömegei viszont már nem a szakképzett középosztályból kerülnek ki, hanem akár még a saját nyelvén is analfabéta rétegből, amely nehezen integrálható. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) azt javasolta, hogy kanadai és ausztrál mintára alkossanak olyan bevándorlási törvényt, amely szerint a hiányszakma, a német nyelvtudás, a gyerek és az integrálódási szándék több pontot érne, és aki elér egy bizonyos ponthatárt, azt befogadnák, aki nem, azt nem. De ez a Merkel-féle politikával teljes szembefordulás lenne - tette hozzá.

A választással kapcsolatban Kiszelly Zoltán azt mondta: úgy tűnik, Merkel elsődleges terve, hogy a jelenleg 7-8 százalékon álló Zöldekkel alakít kormányt. Bár a liberális FDP 2013-as kiesése után újra bejuthat a parlamentbe, a szintén 7-8 százalékos népszerűségű párthoz valószínűleg csak másodsorban fordulna a kancellár a kormányalakítás érdekében - vélekedett. Rajtuk kívül még az Alternatíva Németországnak (AfD) juthat be a parlamentbe, amely most, hogy Németországban éppen lecsengőben van a menekültkérdés, 5-8 százalékon áll - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!