Kitilthatják az orosz parlamentből a külföldi ügynöknek minősített sajtóorgánumok képviselőit

Külföld, 2017.11.30

Válaszul arra, hogy megvonták az orosz állami RT tévécsatorna amerikai kongresszusi belépési engedélyét, az orosz parlamentből is kitilthatják a külföldi ügynöknek minősített sajtóorgánumokat - jelentette ki Pjotr Tolsztoj az Állami Duma (alsóház) elnökhelyettese újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Tolsztoj közölte, hogy a tilalom a törvényhozás mindkét házára kiterjedhet.

"Az RT-t megfosztották akkreditációját az Egyesült Államok Kongresszusában azt követően, hogy külföldi ügynöknek minősítették. Nos, ezek szerint ismét ugyanazzal kell válaszolnunk a Szövetségi Tanáccsal (a felsőházzal) és a külügyminisztériummal együtt" - hangoztatta.

Elmondta, hogy Oroszországban az összes külföldi tömegtájékoztatási eszközt a külügyminisztérium akkreditálja, külön parlamenti belépési engedélyre nincs szükségük. A képviselő ugyanakkor lehetségesnek nevezte az olyan törvénymódosítást, amely értelmében az akkreditáció a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök esetében nem terjedne ki a törvényhozásra.

Tolsztoj szerint kényszerű, szimmetrikus válaszintézkedésről lenne szó, amelyet az orosz képviselők vonakodnak meghozni, mert egyébként, mint mondta, nem kívánják korlátozni sem a szólás, sem az Oroszországban dolgozó külföldi újságírók munkájának szabadságát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Minszkben kijelentette, hogy az idegen ügynökökről rendelkező törvénynek a tömegtájékoztatási eszközökre való kiterjesztése lehetővé teszi, hogy Oroszország lépései tükrözzék az Egyesült Államokéit. A szimmetrikus válaszlépést csütörtökön támogatásáról biztosította Vlagyimir Szolovjov, az Oroszországi Újságírók Szövetségének elnöke is.

A Moszkva és Washington közötti viszony rossz állapotának jele, hogy az amerikai külügyminisztérium több alkalommal is elutasította az orosz diplomaták arra vonatkozó kérését, hogy felkereshessék a bezáratott, de továbbra is orosz tulajdonban lévő volt San Franciscó-i, New York-i és washingtoni külképviseleti épületeket. Erről San Franciscóban tájékoztatta a sajtót Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet, rámutatva, hogy az amerikai diplomáciai tárca magatartását semmivel sem indokolta.

Antonov ismételten kijelentette, hogy Moszkva mindent megtesz a lefoglalt orosz tulajdon visszaszerzése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!