Kizárta volt társelnökét a kisebbik román kormánypárt

Külföld, 2017.05.04

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetősége csütörtökön kizárta a pártból Daniel Constantin képviselőt, a kisebbik román kormánypárt volt társelnökét, akit nézeteltérések miatt március végén a miniszterelnök-helyettesi tisztségből is leváltottak.

Constantin mellett két másik parlamenti képviselőt is kizártak az ALDE-ból, mégpedig Eugen Dubarcát és Mircea Baniast. A döntést azzal indokolták, hogy Constantin a bíróságon támadta meg az április végi ALDE-kongresszus legitimitását, amelyen Calin Popescu Tariceanut választották meg a liberális párt egyedüli elnökévé. Korábban Tariceanu és Constantin vezette az ALDE-t társelnöki minőségben.

Az ALDE-t a jelenlegi ellenzéki Nemzeti Liberális Pártból (PNL) kivált Tariceanu és a köré csoportosuló liberálisok, valamint a börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu üzletember és politikus által alapított Konzervatív Párt (PC) tagjai hozták létre. A politikai erő a tavaly decemberi választáson átlépte a parlamenti küszöböt, és koalícióra lépett a választást megnyerő Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Az év elején beiktatott szociálliberális román kormányban Constantin töltötte be a környezetvédelmi miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi posztot. Ezeket a tisztségeket a politikus már márciusban elvesztette, miután az ALDE megvonta tőle a politikai támogatást. A politikus Tariceanuval került összetűzésbe, akivel többször nyilvánosan bírálták egymást.

Constantin csütörtökön szűkszavúan kommentálta a történteket, egy közösségi oldalon annyit állapított meg, hogy "előre megfontolt terv" volt a kizárása. A román média nem tartja kizártnak, hogy a politikus új pártot próbál alapítani.

A kizárások következtében a román kormánykoalíció parlamenti többsége nem került veszélybe, mert a kormányzó pártok még mindig kényelmes többséggel rendelkeznek a törvényhozói testületben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!