Kohl halála - Közleményben méltatta az elhunyt Kohl kancellárt George H. Bush

Külföld, 2017.06.16

Közleményben méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt  pénteken George H. Bush, az Egyesült Államok volt elnöke

Az idősebb Bush elnök "a szabadság igaz barátjaként" és a második világháború utáni Európa "egyik legnagyszerűbb vezetőjeként" méltatta a volt német kancellárt.

George H. Bush 1989 és 1993 között volt az Egyesült Államok elnöke és szorosan együttműködött Helmut Kohllal mind a berlini fal lebontásában, mind a német újraegyesítés folyamatában. Közleményében az Egyesült Államok 41. elnöke kiemelte az egykori kancellár háborúellenes érzelmeit és aláhúzta, hogy még a háborúnál is jobban gyűlölte az önkényuralmat.

"A hidegháború békés befejezése és Németországnak a NATO keretein belül történő újraegyesítése érdekében végzett szoros együttműködésünk életem egyik legnagyobb boldogsága marad" - fogalmazott George H. Bush. "Közös törekvéseinkben Helmut Kohl szikla volt, kitartó és erős. Ma gyászoljuk, hogy elveszítettük, de tudjuk, hogy figyelemre méltó élete merészségre és nagyszerű teljesítményekre ihleti majd a jövendő nemzedékek vezetőit" - állt George H. Bush közleményében.

A volt német kancellár halálhírének bejelentésekor a CBS televízió emlékeztetett arra, hogy korábban három amerikai elnök is - Bill Clinton, George H. Bush és George W. Bush - a múlt század második felének egyik legnagyobb európai politikusaként említette Helmut Kohlt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!