Kohl halála - Václav Klaus: Kohl a 20.század nagy európai államférfija volt

Külföld, 2017.06.16

Helmut Kohl a 20. század utolsó negyedének egyik legnagyobb államférfija volt Európában - jelentette ki Václav Klaus volt cseh államfő a volt német kancellár halálhírére reagálva.

Václav Klaus szerint az egykori német kancellár meggyőződéses híve volt Európa egyesítésének. "Európa elsősorban neki köszönheti az eurót, ami számára kiemelt politikai projektnek számított, és aminek gazdasági alapjait nem volt hajlandó figyelembe venni" - tette hozzá Klaus, aki az 1989-es rendszerváltás utáni Csehország egyik meghatározó politikusának számít.

Miniszterelnökként Václav Klaus írta alá Helmut Kohl kancellárral együtt 1997 januárjában azt a cseh-német nyilatkozatot, amely politikai szinten lezárta a második világháború utáni cseh-német ellentéteket, és a múlt helyett a jövőre helyezte a hangsúlyt. "Mindig nagyra becsültem - szögezte le Klaus - hogy Kohl képes volt megérteni a Cseh Köztársaság pozícióját Németországgal szemben. "Mindig egyéni volt, mindig önmagát adta. Nem volt könnyű meggyőzni őt bármiről. Véleményét hosszú évtizedeken keresztül képes volt érvényesíteni az európai és a világpolitikában is" - mutatott rá a volt cseh államfő. "Kedveltem" - tette hozzá Klaus, aki 2013-ban távozott a cseh elnöki hivatalból. Az 1997-ben Prágában aláírt cseh-német nyilatkozat Prága és Berlin között politikai szinten lezárta a szudétanémetek második világháború utáni csehszlovákiai kitelepítésének sokat vitatott kérdését, és egy speciális cseh-német pénzügyi alap létrehozásával keretet teremtett a két nép, két ország társadalmi szervezetei közti jobb együttműködés számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!