Kölcsönösen tűzoltóattaséi posztot létesít nagykövetségein Prága és Pozsony

Külföld, 2017.08.10

Tűzoltóattaséi posztot létesít Csehország pozsonyi nagykövetségén. Hasonló poszt megnyitását tervezi Prágában a szlovák kormány is - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap csütörtökön.

A "diplomáciában szokatlan posztok" létesítésének célja - jegyzi meg az újság - tökéletesíteni a kommunikációt a két ország tűzoltósága között, javítani az esetleges közös beavatkozások megszervezésének lehetőségeit, közös gyakorlatokat és közös képzést szervezni.

A Lidové Noviny szerint a tűzoltóattasénak diplomáciai kiváltságai lesznek, például büntetlenség, illetve joga lesz a forgalmi adó visszaigénylésére is szlovákiai vásárlásaiért. Az újság úgy értesült, hogy a posztot egy tábornoki ranggal rendelkező tapasztalt tűzoltó kapja. Ilyenből kilenc van Csehországban.

A lap ironikus hangvételű cikkében rámutat: a pozsonyi cseh nagykövetség diplomata állásait bizonyos személyek már eddig is jutalomként, korábbi munkájuk elismeréseként kapták. Például a nagyköveti posztot 2013-tól Lívia Klausová, Václav Klaus korábbi államfő felesége tölti be - ők mindketten a választási kampányban Milos Zeman jelenlegi elnököt támogatták. Korábban viszont a nagyköveti pozíciót Pozsonyban mindig karrierdiplomata töltötte be. A rendőrattaséi posztot Petr Lessy, korábbi országos rendőrkapitány, a katonai attaséi posztot pedig Zdenek Jakubek, az államfő korábbi katonai főtanácsadója tölti be. A pozsonyi cseh diplomáciai kiküldetés egyik nagy előnye, hogy az érintettek és családjuk számára nem jelent nyelvi problémát, mert a cseh és a szlovák rokonnyelvek - mutat rá az újság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!