Konferenciát rendeznek Brüsszelben Európa jövőjéről

Külföld, 2020.01.22

A jövő Európájának politikai irányvonalait az állampolgárok határozzák meg - jelentette ki szerdán Brüsszelben Dubravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke, aki ismertette az Európa jövőjéről szóló, májusban kezdődő konferencia előkészületeit.

Az alelnök és egyben az európai demokráciáért és demográfiáért felelős biztos elmondta, hogy a közeljövőben induló, két évig tartó konferencia lehetővé teszi az összes európai állampolgárnak hogy nyílt, átlátható strukturált párbeszéd keretében hozzászólásukkal befolyásolhassák Európa jövőjét. Suica elmondta, hogy a konferencia olyan visszacsatolási mechanizmust fog működtetni, ami lehetővé teszi majd, hogy a polgárok hozzájárulásai konkrét ajánlásokká váljanak.

"Ki kell használnunk azt, hogy Európa lendületben van, amit legutóbbi európai választásokon való magas részvételi arány is bizonyít. Az Európa jövőjéről szóló konferencia egyedülálló lehetőség arra, hogy polgárainkkal együtt gondolkozzunk, meghallgassuk őket és válaszoljunk kérdéseikre. Szándékunk hogy megerősítsük a kölcsönös bizalmat az intézményeink és polgáraink között. Be kell bizonyítanunk hogy szavaik számítanak Európában!" - hangsúlyozta alelnök.

Suica ismertette továbbá a konferencia tervezett munkájának fő irányvonalait. Az első az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által ismertetett hat szakpolitikai prioritásra, azaz az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, a digitális korra felkészült Európa megteremtésére, az emberközpontú gazdaság kiépítésére az európai életmód előmozdítására, Európa globális szerepének erősítésére valamint az európai demokrácia megszilárdítására fókuszálna. További hangsúlyos irányvonal az olyan demokratikus folyamatokkal és az intézményi kérdésekkel kapcsolatos témák kezelése, mint a csúcsjelölt rendszer és Európai Parlament transznacionális választási listája.

A konferencia hivatalosan május 9-én, minden évben megrendezésre kerülő Európa-napon, az európai béke és egység ünnepén kezdődik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!