Könnygázzal oszlatta szét a rendőrség az éhségsztrájkjáról elhíresült két török pedagógus pere ellen tiltakozókat

Külföld, 2017.09.14

Könnygázzal oszlatta szét a török rendőrség egy ankarai bíróság előtt az éhségsztrájkjáról elhíresült két "terrorista" pedagógus, Nuriye Gülmen és Semih Özakca csütörtökön kezdődő pere ellen tiltakozókat - számolt be róla az Ihlas török hírügynökség.

A több száz fős tömegben jelen volt a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) néhány ellenzéki képviselője, valamint ügyvédek, illetve civil szervezetek aktivistái. A hatóságok azért avatkoztak közbe, mert a jelenlévők nem álltak el nyilvános felszólalási szándékuktól. Az összetűzésben 24 embert őrizetbe vett a rendőrség.

Gülmen, aki egyetemi tanár, valamint a korábban általános iskolában dolgozó Özakca idén márciusban kezdett éhségsztrájkba, miután a tavalyi puccskísérletet követően bevezetett rendkívüli állapotra hivatkozva elbocsátották őket munkahelyükről. Májusban a hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték őket, de éhségsztrájkjuk azóta is tart. Hónapok óta nagyon gyengék.

Az Evrensel ellenzéki napilap jelentése szerint a csendőrség "személyzethiányra és a provokáció lehetőségére" hivatkozva nem biztosította a két vádlott részvételét az első tárgyaláson. Baris Yarkadas CHP-képviselő csütörtöki Twitter-üzeneteiben arra hívta fel a figyelmet, hogy Gülmen és Özakca jelenléte nélkül a csütörtöki tárgyalás nem kezdődhetne el.

A vádlottak védőügyvédjeit a per kezdete előtt két nappal, kedden őrizetbe vették.

Süleyman Soylu török belügyminiszter májusban közölte: Gülmen és Özakca állami alkalmazottakként a terrorszervezetnek nyilvánított, baloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) tagja, ami miatt már korábban is többször ültek börtönben. A két pedagógusra a mostani vádirat értelmében egyenként 20 év börtönbüntetés vár.

Ankara a tavalyi puccskísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot teszi felelőssé, de a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett támogatóit, illetve más, az állam biztonságát fenyegető terrorszervezetek, köztük a DHKP-C tagjait és szimpatizánsait is.

Törökországban közel 14 hónapja rendkívüli állapot van érvényben. Ez idő alatt több mint 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek és legalább 38 ezret felfüggesztettek állásából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!