Korábbi hírszerzési tisztségviselők biztonsági engedélyeinek visszavonását fontolgatja a Fehér Ház

Külföld, 2018.07.23

Korábbi amerikai hírszerzési és nemzetbiztonsági tisztségviselők biztonsági engedélyének visszavonását fontolgatja az amerikai elnök hivatala, a Fehér Ház - erősítette meg az erről szóló amerikai lapértesüléseket Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő hétfőn.

A The New York Times című napilap szerint azoktól a tisztségviselőktől vonhatják meg az átvilágítás után kiadott különleges biztonsági engedélyeket, akik bírálták Donald Trump elnököt a 2016-os amerikai választási folyamatba történt, feltételezett orosz beavatkozás ügyében tett állásfoglalásai miatt. Ezt Sanders is megerősítette hétfői sajtótájékoztatóján.

A döntés John Brennant, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt vezetőjét, James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly menesztett igazgatóját, James Clappert, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt vezetőjét, Susan Rice volt nemzetbiztonsági tanácsadót, Michael Haydent, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetőjét is érintheti. Az indoklás szerint "politikai célokra és pénzcsinálásra" használták fel az egykori közszolgálatukkal járó kiváltságokat. Sanders szerint valamennyien "megalapozatlan vádakat" fogalmaztak meg az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokról.

Az ügyben döntés még nem született, Donald Trump - a Fehér Ház szóvivője szerint - egyelőre "tanulmányozza azokat a mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik az engedélyek visszavonását".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!