Koreai-félsziget - Trump újabb csúcstalálkozóra készül Kim Dzsong Unnal

Külföld, 2018.09.10

Donald Trump amerikai elnök újabb csúcstalálkozóra készül Kim Dzsong Unnal, az észak-koreai vezető kérésére - jelentette be Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

A találkozót abban a levélben kérte az észak-koreai vezető, amelyet az amerikai elnöknek küldött a külügyminisztériumon keresztül.

A levélről a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott: "nagyon meleg hangú, nagyon pozitív". Hozzátette: készen állnak a találkozóra, "az egyeztetések már meg is kezdődtek".

A szóvivőnő közölte: addig nem hozzák nyilvánosságra a levél teljes tartalmát, amíg Kim Dzsong Un beleegyezését nem adja.

Az első csúcstalálkozóra Donald Trump és Kim Dzsong Un között az idén júniusban, Szingapúrban került sor. Amerikai elemzések szerint a két politikus viszonya valamelyest megromlott azóta, mert Washington szerint Phenjan vonakodik felszámolni atomfegyverzetét.

Sarah Huckabee Sanders azonban a hétfői sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy Phenjan bizonyos diplomáciai gesztusai egyengetik az utat egy újabb csúcstalálkozóhoz. Ilyen gesztusként jelölte meg három amerikai fogoly szabadon bocsátását még májusban, a koreai háborúban (1950-1953) életüket vesztett amerikai katonák földi maradványainak repatriálását a múlt hónapban, valamint azt, hogy vasárnap az észak-koreai nemzeti ünnepen a szokásos katonai parádén nem vonultatták fel az atomtöltetek célba juttatására alkalmas hordozóeszközöket.

"Egy sor dolog történt. A földi maradványok visszatértek. A túszok hazajöttek. Nem történt újabb rakéta-, vagy atomfegyver-kísérlet. És sor került a két vezető közötti történelmi csúcstalálkozóra. Ez a levél pedig újabb jelzés az általunk remélt előrehaladásra" - fogalmazott a Fehér Ház szóvivője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!