Koronavírus - Négy embert kezelnek Skóciában fertőzésgyanúval

Koronavírus, 2020.01.23

Négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

Juergen Haas professzor, az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a négy beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak.

Hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik.

Haas professzor "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy az Egyesült Királyságban azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket.

Hozzátette: csak az Edinburghi Egyetemen több mint kétezer kínai hallgató tanul, és ők "folyamatosan jönnek-mennek" Kínába és vissza.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója az eddigi "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" - vagyis eggyel magasabb - szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

Hancock elmondta azt is, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek.

A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzéses esetek nagy többsége nem halálos kimenetelű, a betegek zöme náthára, illetve influenzára emlékeztető tüneteket tapasztal, de végül kilábal a betegségből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!