Kovács László: durva és alaptalan volt Lázár hasonlata Martin Schulzról

Külföld, 2017.12.17

Kovács László korábbi külügyminiszter és uniós biztos, az MSZP volt elnöke szerint a nemzetközi kapcsolatokban példátlanul durva, ráadásul minden alap nélküli volt, amikor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Martin Schulzot, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP) elnökét "Adolf Hitlerhez hasonlította".

Kovács László Lázár Jánoshoz írt, az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyílt levelében úgy fogalmazott: a tárcavezetőt sokan "és valószínűleg nem ok nélkül" a kormány és a Fidesz "kevésbé durván fogalmazó, barátságos, mosolygós arcot is mutatni képes" politikusának tartják. Felidézte, hogy amikor a magyar-német kapcsolatokban növekedni kezdett a feszültség, Lázár János utazott Berlinbe és tett hitet a Magyarország és Németország közötti jó kapcsolatok fontossága mellett.

Kiemelte: nem tudja, milyen indokokra építve tette ezt a hasonlatot a fideszes politikus, mint ahogy azt sem, Hitler melyik ultimátumára emlékeztette őt Martin Schulznak az európai integráció szorosabbá tételét célzó elképzelése.

Azt írta: feltételezi, hogy Lázár János iskolai tanulmányaiból még emlékszik Adolf Hitlernek az emberiség ellen elkövetett bűneire. Nyilván azt is tudja - folytatta Kovács László -, hogy Martin Schulz az Európai Parlament korábbi elnökeként és német politikusként is "széles körű megbecsülésnek örvend" hazájában, Európában és a világ több országában is.

A volt külügyminiszter úgy vélte: egy sürgős, Martin Schulzhoz intézett, de nyilvános bocsánatkéréssel "talán még lehetne valamit javítani a helyzeten". Ez szerinte nemcsak Lázár Jánosnak, de Magyarországnak is jót tenne.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke december 7-én egyebek mellett arról is beszélt, hogy szerinte még szorosabbá kell tenni az európai uniós országok integrációját, "2025-re meg kell teremteni az európai egyesült államokat", azoknak az országoknak pedig, amelyek ezt nem akarják, ki kell lépniük. A pártelnök - mint mondta - szeretné, ha az EU kötne egy új alkotmányos szerződést a föderális Európáról.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: teljesen megdöbbentő Martin Schulznak, a német szociáldemokraták elnökének az a nyilatkozata, amelyben egy új európai alkotmányt, egy olyan új európai szövetségi államot "vizionál", amelyhez 2025-ig mindenkinek csatlakoznia kellene, aki pedig ezt nem teszi meg, az kimarad. "Ilyen ultimátumot, mint amilyet Martin Schulz mondott be néhány nappal ezelőtt, Magyarország legutóbb Adolf Hitlertől kapott" - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!