Kovászna megye önkormányzata is belép az SZNT luxemburgi perébe

Külföld, 2014.04.24

A székelyföldi Kovászna megye önkormányzata is kéri belépését abba a perbe, amelyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke és Dabis Attila, az SZNT külügyi titkára indított az Európai Unió luxemburgi bíróságán az Európai Bizottság ellen. Az SZNT képviselői azt kifogásolták, hogy a bizottság elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésük bejegyzését.

Kovászna megye Tanácsa csütörtökön határozott arról, hogy a kezdeményezők oldalán belép a luxemburgi perbe. Korábban Szlovákia, Görögország és Románia az Európai Bizottság oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán kérte beavatkozását.

"Újabb lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy hallassuk a hangunkat. Nekünk a székelység, Székelyföld magyar és román lakosainak érdekét kell szem előtt tartanunk, hiszen elfogadhatatlan, hogy amíg más, gazdasági értelemben fejlettebb megyék fejlődnek, mi lemaradunk" - idézte az önkormányzat közleménye Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács elnökét.

Tamás Sándor azért tartja fontosnak Székelyföld számára a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést, mert szerinte a szomszédos gazdagabb megyék visszafogják Székelyföld fejlődési potenciálját. "A polgári kezdeményezés ráirányíthatná Európa figyelmét arra, hogy minden egyes tagállamnak, így Romániának is meg kellene oldania a nemzeti közösségek által lakott régiókkal kapcsolatos rendezetlen ügyeit" - mondta az MTI-nek az önkormányzati elnök.

Az MTI kérdésére megjegyezte, hamarosan ki fog derülni, hogy megkésett-e a belépési kérelem. Hozzátette, a jogászok véleménye megoszlik a kérdésben. "Fontosnak tartottuk, hogy ha nem is jogi, akkor legalább politikai üzenetet küldjünk az Európai Unió felé" - jelentette ki Tamás Sándor.

A Székely Nemzeti Tanács és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.

Az Európai Bizottság 2013. július 25-én arról tájékoztatta a beterjesztőket, hogy úgy ítéli meg: a kezdeményezés nem tartozik a hatáskörébe. Így a kezdeményezők el sem kezdhették az egymillió aláírás összegyűjtését, amellyel jogalkotást kezdeményező lépésre késztethették volna az Európai Bizottságot a nemzeti régiók kérdésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!