Kővel dobálták meg a Koszovóba látogató szerbeket szállító autóbuszt

Külföld, 2017.01.06

Kővel dobálták meg a Koszovóba az ortodox szerb karácsony alkalmából hazatérő kitelepült szerbek autóbuszát helyi albánok - számolt be róla pénteken a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A karácsonyra hazatérő szerbek a nyugat-koszovói Djakovicán szerették volna meglátogatni az egyik helyi templomot, ám amikor az autóbuszuk befordult a templom udvarára, kőzápor zúdult rájuk, amelynek következtében a jármű egyik ablaka betört. Végül intenzív rendőri jelenlét mellett ünnepelhette meg a szentestét a 46 visszatérő. Az autóbuszt a tiltakozók vörös festékkel öntötték le.

A rendőrség a nap folyamán több helyi albánt is őrizetbe vett, aki a visszatérő szerbek ellen tüntetett.

Djakovicán az 1998-99-es szerb-albán fegyveres konfliktus előtt mintegy 12 ezer szerb élt, mára csupán néhány család maradt.

A szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjeként tekintenek Koszovóra, Szerbia egykori déli, túlnyomó többségében albánok lakta tartományára. Az onnan elszármazottak az ünnepek alkalmával hazalátogatnak, ám az ortodox karácsony megünneplése többször is összetűzésekhez vezetett.

Koszovó és Szerbia viszonya máig rendezetlen. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!