Közel 3 ezer, utcán alvó hajléktalant számoltak össze Párizsban

Külföld, 2018.02.21

Közel 3 ezer, az utcán éjszakázó hajléktalant számoltak össze a múlt héten Párizsban - jelentette be szerdán Bruno Julliard, a francia főváros alpolgármestere.

Párizsban most először számolta össze - múlt péntekre virradóra - az utcán alvó hajléktalanokat a fővárosi önkormányzat háromszáz szakembere mintegy 1700 önkéntes segítségével.

Az akció előzménye az, hogy heves vita robbant ki a hajléktalanokat segítő egyesületek és a kormány között, miután január 30-án Julien Denormandie területfejlesztési államtitkár azt állította, hogy Párizsban és környékén alig ötven egyedülálló férfi él csak az utcán.

"Csaknem 3 ezer embert számoltunk össze a párizsi közterületeken" - hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette, hogy "feltehetően ez jóval kevesebb, mint a valóságos szám".

Az 1700 önkéntes 350 csoportban járta az éjszaka folyamán a várost, s 2025 hajléktalant találtak az utcákon, 200 ember a pályaudvarokon húzta meg magát, 49 hajléktalan a kórházak sürgősségi osztályain talált menedéket, 377-en a metrómegállókban, 112-en a parkolóházakban, 129-en a vincennes-i erdőben, 20-an a boulogne-i parkerdőben, míg 40-en a Colline parkban aludtak.

Rajtuk kívül 672-en a nagy hideg miatt a fővárosi önkormányzat által biztosított sürgősségi szállásokon töltötték az éjszakát, azaz több mint 3 ezer fedél nélküli ember volt Párizsban.

Eric Pliez, a humanitárius szervezeteket tömörítő Samusocial elnöke szerint ha mindehhez hozzáadjuk azokat, akik csak a téli hónapokra találnak maguknak szállást, inkább 5 ezerre tehető a hajléktalanok száma Párizsban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!