Közel hároméves csúcsra gyorsult a német magánszektor növekedése februárban

Külföld, 2017.02.21

Közel hároméves csúcsra emelkedett a német gazdaság magánszektorában a növekedés üteme februárban, köszönhetően a feldolgozóipar robusztus teljesítményének.

A londoni Markit Economics gazdasági kutatóintézet kedden közölt jelentése szerint az összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) februári előzetes értéke 34 havi csúcsra, 56,1 pontra emelkedett a januári 54,8 pontról. Elemzők csökkenést, 54,7 pontot vártak.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 69 havi csúcsra, 57,0 pontra ugrott a januári 56,4 pontról, miközben elemzők csökkenést, 56,0 pontot vártak. A szolgáltatóipari BMI februári előzetes értéke 54,4 pontra - háromhavi csúcsra - nőtt az előző havi 53,4 pontról. Elemzők 53,6 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb - és 50 pont feletti - érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

A februári előzetes BMI-k bátorítóak a tavalyi utolsó negyedév vártnál gyengébb növekedése után. Az euróövezet legnagyobb gazdasága negyedéves összevetésben 0,4 százalékkal növekedett tavaly október-decemberben, miközben elemzők 0,5 százalékra számítottak. A friss adatok alapján úgy tűnik, hogy az idei első negyedévben 0,6 százalékra gyorsulhat a növekedés, éves összevetésben pedig 1,9 százalékkal bővülhet a hazai össztermék - kommentálta a felmérés eredményét Trevor Balchin, az IHS Markit vezető közgazdásza, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy erősödik az inflációs nyomás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!