Közvélemény-kutatás: a szerbiai fiatalokat nem érdekli a politika

Külföld, 2018.09.03

Nem érdekli a politika a szerbiai fiatalokat, ezért csak nagyon kis arányban vesznek részt a választásokon - derült ki a szerbiai fiatalok ernyőszervezete (KOMS) közvélemény-kutatásából, amelyet a Vajdaság Ma című délvidéki hírportál ismertetett nagy terjedelemben.

A 15 és 30 év közötti korosztály körében, 1200 fő megkérdezésével végzett felmérés szerint a fiataloknak csupán 27 százalékát érdeklik a politikai történések, és csak 3,5 százalékuk gondolja azt, hogy befolyásolhatja a politikai folyamatokat. A megkérdezettek 85 százaléka nem tagja egyetlen pártnak sem, és a választások alkalmával 32 százalékuk él a szavazati jogával.

A válaszadók 37 százaléka azt mondta, még soha nem volt szavazni, noha Szerbiában erre számos lehetőség lett volna, az utóbbi időszakban átlagosan kétévente volt valamilyen - országos, tartományi, önkormányzati vagy kisebbségi - választás a nyugat-balkáni országban. A megkérdezettek 40 százaléka szerint minden politikus egyforma, 85 százalékuk kijelentette: nem hisz a politikusoknak, 70 százalékuk szerint pedig a pártok nem figyelnek a fiatalokra, nem veszik figyelembe a véleményüket a programjaik kialakításakor.

A felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalok 80 százaléka az internetről, azon belül pedig a közösségi médiából értesül az eseményekről és a politikai történésekről, ezt követi a televízió, a család és barátok, végül a sajtó.

A válaszadók 61 százaléka munkanélküli, a dolgozók 26 százaléka nyilatkozta azt, hogy az átlagfizetésnél kevesebbet keres, és 59 százalékuk dolgozik csupán a képesítésének megfelelő munkahelyen.

A 15 és 30 év közöttiek 64 százaléka a szüleivel lakik, a közvélemény-kutatásban résztvevők 63 százaléka azt tervezi, hogy külföldre vándorol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!