Közzétette tavalyi gazdálkodásának adatait az RMDSZ

Külföld, 2017.07.07

Közzétette honlapján tavalyi gazdálkodásának adatait a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteken, ezekből kiderül, mire fordítja a román állami költségvetési támogatást.

Tavaly 27,6 millió lejből (1,85 milliárd forint) gazdálkodott az RMDSZ, ebből csaknem 23 millió lej volt a román állam kisebbségi alapjából kapott támogatás, a fennmaradó összeg tagdíjakból, adományokból, egyéb bevételből gyűlt össze.

A kisebbségi alapból elköltött összeg csaknem felét saját működésére fordította a szövetség, 32 százalékát pedig közösségszervező programokra költötte. Költségvetésük 1,7 százalékát a Kós Károly Akadémia Alapítvány, 3,3 százalékát a Maszol.ro hírportál, 13 százalékát pedig az Erdély FM rádió és az Erdély TV kapta.

Tavaly választási év volt: az önkormányzati választási kampányra 1,8 millió lejt, a parlamenti kampányra 1,4 millió lejt költött az RMDSZ. Ezeket a választási törvény előírásai szerint adományokból, tisztségviselők hozzájárulásából, tagsági díjakból fedezte.

"Mint ismeretes, az RMDSZ a Communitas Alapítványon keresztül minden évben nyílt pályázatot hirdet romániai magyar civil szervezetek számára, programok támogatására. Ez az összeg tavaly 4,68 millió lej volt, 1708 nyertes program valósult meg" - idézte Porcsalmi Bálint ügyvezető elnököt az RMDSZ hírlevele.

A politikus kiemelte: a pályázat formájában meghirdetett támogatások mellett évről évre társadalmi programok, rendezvények, konferenciák finanszírozására is előirányoznak egy keretet, ez tavaly 110 programot jelentett, másfél millió lej értékben.

Az RMDSZ tavaly közölt először összesítést gazdálkodásáról honlapján, miután az Átlátszó Erdély blog peres úton próbálta elérni, hogy a szövetség által alapított Communitas Alapítvány adjon számot a felhasznált közpénzek elköltéséről

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy tavalyi sajtótájékoztatón azt állította: a közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító törvény nem vonatkozik az RMDSZ-re, ugyanakkor megígérte, hogy a szövetség nyilvánosságra hozza honlapján a közpénzek elköltésére vonatkozó valamennyi adatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!