Kreml: a kémügy nem árnyékolja be a szerb elnök moszkvai látogatását

Külföld, 2019.11.22

A Kreml nagyon várja Aleksandar Vucic december 4-én esedékes moszkvai látogatását, készül rá, és reméli, hogy a kémügy nem fogja beárnyékolni a vizitet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Mint mondta, Moszkva tisztában van vele, hogy "egyesek igyekeznek beárnyékolni" a készülő látogatást, de meggyőződése, hogy ez nem fog sikerülni nekik, és a vizit "tartalmas és produktív lesz, és ismét demonstrálja majd az Oroszország és Szerbia közötti viszony partneri jellegét".

Vucic csütörtökön kijelentette, hogy a szerbiai hírszerzés jelentős és széles körű orosz kémtevékenységet leplezett le és megállapította, hogy régóta folyt együttműködés orosz kémek és a szerb hadsereg egyes tagjai között.

A szerb elnök csütörtökön összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, miután az internetre felkerült egy videó, amelyen Georgij Kleban orosz katonadiplomata, orosz hírszerző pénzzel teli táskát ad át egy feltehetően magas beosztású szerb hivatalnoknak.

A szerb férfit az elnök csütörtökön Z.K. nyugalmazott alezredesként azonosította, akit a hírszerzés 2012 óta megfigyelt, mert szoros kapcsolatokat ápolt a horvát hírszerzéssel. Vucic elmondta, hogy a felvétel tavaly december 24-én készült, és Kleban már nincs Belgrádban, mert Moszkva hónapokkal ezelőtt visszahívta.

A szerb államfő értetlenségét fejezte az esettel kapcsolatba, hangsúlyozva, hogy Szerbia semmivel sem sodorta veszélybe az orosz-szerb barátságot, nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, és soha semmilyen lépést nem tett, amely ellentétes lenne az orosz érdekekkel. Hozzátette, hogy Szerbia a jövőben sem akarja magát elkötelezni egyetlen katonai tömb mellett sem.

Mint mondta, Belgrád nem fogja megváltoztatni eddigi baráti politikáját Moszkva irányában. Úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bizonyosan nem tudott Kleban tevékenységéről.

A TASZSZ orosz hírügynökség a Peszkov-nyilatkozatot ismertető pénteki jelentésében arra hívta fel figyelmet, hogy a Vecernje Novosti című szerb lap értesülése szerint a videofelvételt, amelyet Hriszto Grozev független bolgár újságíró töltött fel a YouTube-ra, az egyik román szakszolgálat munkatársai készíthették, amerikai közreműködéssel. A lap egy meg nem nevezett szerb titkosszolgálati illetékesre hivatkozva azt írta, hogy az incidenssel a Nyugat megpróbálta aláaknázni az orosz-szerb viszonyt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!