Kreml: nem kapnak kárpótlást a balti államok a szovjet megszállásért

Külföld, 2018.08.22

Oroszország nem ért egyet azzal, hogy a balti államoknak a Szovjetunión belüli léte "megszállás" volt, és nem tartja lehetségesnek a kárpótlás kérdésének mérlegelését - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Szocsiban.

"Természetesen egyáltalán nem értünk egyet a +szovjet megszállás+ kifejezés használatával" - mondta Peszkov, hangsúlyozva, hogy a kártérítés kérdése egyáltalán nem vethető fel.

Mint mondta, "ez nagyon régi téma", amellyel kapcsolatban nem szabad megfeledkezni arról a hozzájárulásról, amelyet a balti államok a szovjet korszakban kaptak az infrastrukturális, gazdasági és szociális fejlődésükhöz.

Peszkov arra reagált, hogy az észt igazságügyi minisztérium kedden közleményt adott ki, amely szerint a tárcavezető, Urmas Reinsalu és lett hivatali partnere, Dzintars Rasnacs azt tervezi, hogy megvizsgálja az Oroszországgal szemben a szovjet megszállás miatti kárpótlás követelésének lehetőségét. A két miniszter kifejezte készségét, hogy az ügyet a nemzetközi jog keretei között, az ENSZ szintjén rendezzék.

Lettország, Litvánia és Észtország három évvel ezelőtt közös nyilatkozatot fogadott el, amelynek értelmében törekedni kell a szovjet megszállás okozta kár megtérítésére. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint egyedül Lettországban 30 milliárd dolláros kártérítést tartanak szükségesnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!