Kreml: nincs napirenden orosz bázis létesítése Fehéroroszországban

Külföld, 2020.09.02

Nem szerepel napirenden orosz katonai objektumok Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

"A kérdés nem szerepel napirenden" - válaszolta Peszkov arra a kérdésre, hogy lesz-e orosz katonai támaszpont Fehéroroszországban.

Az orosz katonai objektumok telepítéséről megkötött, 1996. június 7-én érvénybe lépett, és jövő nyáron lejáró orosz-fehérorosz megállapodás értelmében Oroszország 25 évre bérletbe megkapta Fehéroroszország területén a Baranovicsi 474. önálló rádiótechnikai központ (a Breszt megyei Gancevicsiben) és az orosz haditengerészet 43. távközlési központja területét és az azon lévő objektumokat.

Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter pénteken esedékes moszkvai látogatásával kapcsolatban azt mondta, hogy Oroszország és Fehéroroszország egyaránt tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, emellett közös szövetségi államot hoztak létre, és a kétoldalú kapcsolatok fejlődése számos területre kiterjedt.

Peszkov az orosz kormány kompetenciájába utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy hogyan áll a fehérorosz adósság refinanszírozásának kérdése. Rámutatott, hogy erről Mihail Misusztyin orosz kormányfő csütörtöki tárgyalásai nyomán lehet majd többet megtudni.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök augusztus végén azt mondta, hogy Minszk és Moszkva 1 milliárd dollárnyi adósság átstrukturálásáról fog tárgyalni. A fehérorosz pénzügyminisztérium korábban közölt adatai szerint a fehérorosz adósságállomány júliusban 18 millió dollár volt, és az ország az idei 3,6 milliárd dolláros adósságszolgálati kötelezettségéből 2 milliárdnak már eleget tett.

Peszkov kitért arra is, hogy Lukasenka elismerte: az orosz RT állami televízió munkatársai vették át a sztrájkoló és elbocsátott fehérorosz tévések helyét. A szóvivő azt hangoztatta, hogy az RT autonóm intézmény, amelynek joga van arra, hogy munkatársait kiküldetésbe küldje profilba vágó munkák elvégzésére. Mint mondta, nem tudja, hogy a munkát ki fizette meg, de leszögezte, hogy a költségek fedezetének forrása nem lehetett az orosz költségvetés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!