Kreml: nincsenek orosz csapatok Líbiában

Külföld, 2020.02.17

Nem vezényelt orosz csapatokat Líbiába Vlagyimir Putyin orosz elnök, és nem adott ki erre vonatkozó parancsot - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

"Líbiában semmilyen orosz csapatok nincsenek" - hangoztatta a szóvivő.

Peszkov azt mondta, hogy nem tud semmit a BBC-nek arról az értesüléséről, amely szerint Orenburg megyében eltemettek egy orosz katonatisztet, aki "Líbiában eshetett el". Korábban Moszkva valótlannak nevezte a líbiai orosz katonai beavatkozásra vonatkozó török és amerikai állításokat.

A szóvivő közölte, hogy Oroszország továbbra is segíteni fogja a szíriai kormányerőket a "terroristák" elleni küzdelemben Idlíb tartományban. Ezzel Donald Trump amerikai elnök kijelentésére reagált, aki a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal folytatott szombati telefonbeszélgetése során az sürgette, hogy Moszkva hagyjon fel az "atrocitásokat elkövető" szíriai kormány támogatásával.

Peszkov cáfolta, hogy megegyezés született volna a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - következő csúcstalálkozójának időpontjáról. Mint mondta, egyelőre nem világos, hogy a vezetők tervezett találkozóját megtarthatják-e áprilisban.

A szóvivő szerint egy újabb csúcshoz mérlegelni kell, hogy megvalósult-e bármi is a "normandiai négyek" 2019. december 9-én Párizsban tartott csúcstalálkozóján elfogadott dokumentumból. Emlékeztetett rá, hogy Putyin Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel pénteken folytatott telefonbeszélgetése során, a tervezett csúccsal kapcsolatban egyenesen rákérdezett, hogy Kijevnek szándékában áll-e a minszki megállapodások végrehajtása. Nem volt hajlandó ugyanakkor elárulni, hogy mit válaszolt Zelenszkij, arra hivatkozva, hogy az orosz félnek nem áll jogában nyilvánosságra hozni a telefonbeszélgetés részleteit.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a hétfőn Münchenben tartott sajtótájékoztatóján szintén azt mondta, hogy nincs még időpontja egy új csúcsnak. Hibáztatta Zelenszkijéket, az új ukrán vezetést amiatt, hogy szerinte "patologikusan nem kívánja végrehajtani" a minszki megállapodások rendelkezéseit. Hangot adott rosszallásának amiatt, hogy Kijev nem a délkelet-ukrajnai szakadár területek képviselőit is magában foglaló kapcsolattartó csoportban, hanem a "normandiai négyek" szintjén próbál az ukrajnai válság rendezéséről egyezkedni.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton azt mondta, bízik benne, hogy a négyek következő csúcstalálkozóját április folyamán meg lehet majd tartani Berlinben.

Peszkov Moszkvában "klasszikus hírhamisításnak" minősítette azt az ukrán sajtóban megjelent értesülést, amely szerint Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az év elején Ománban találkozott Zelenszkijjel. A szóvivő szerint Patrusev idén januárban nem járt az öbölbeli országban.

Nem kívánta kommentálni Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek azt a kijelentését, hogy ha Oroszországból február folyamán nem érkezik elegendő kőolaj, akkor Fehéroroszország megcsapolja a területén átvezető tranzitvezetéket. Peszkov szerint az energiaügyi párbeszéd Moszkva és Minszk között annak ellenére is folytatódik majd, hogy Lukasenka időnként "emocionális" kijelentésekre ragadtatja magát.

A szóvivő válasz nélkül hagyta a belorusz elnöknek azt az állítását is, miszerint Oroszország be akarja kebelezni Fehéroroszországot. Mint mondta, Putyin már beszélt erről, ezért nincs értelme ismétlésbe bocsátkozni. Az orosz elnök korábban többször kijelentette, hogy nem szerepel a tervek között a két ország egyesítése, sajtótitkára pedig valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint Putyin Lukasenkával február 7-én Szocsiban tartott találkozója alkalmából javaslatot tett országaik egyesítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!