Kreml: kárt okoz a biztonság légkörének, ha Washington felmondja az Iránnal megkötött megállapodást

Külföld, 2017.10.13

Nagyon negatív következménnyel járna, ha az Egyesült Államok felmondaná az Irán nukleáris programjáról kötött nemzetközi megállapodást, mert kárt okozna a biztonság légkörének és a nukleáris fegyverek elterjedése elleni fellépésnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken Voronyezsben.

Peszkov így kommentálta azokat a jelentéseket, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök a 2015-ben kötött atomalkutól való visszalépést mérlegeli. Megjegyezte: Teherán már jelezte, hogy szintén felmondja a megállapodást, ha Washington is így döntene.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja szerint továbbra is biztosítani kell az iráni nukleáris probléma rendezésének rendszerét és azt a rendszert, amely lehetővé teszi a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását.

Peszkov elfogadhatatlannak nevezte, hogy az amerikai hatóságok megtagadták a beutazó vízumot az orosz vezérkar Andrej Tretyjak altábornagy vezette küldöttségétől, amely New Yorkban csütörtökön részt szándékozott venni egy, az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából az amerikai rakétavédelmi rendszerről tartott orosz-kínai közös tájékoztatón. Szavai szerint a világszervezet központjának otthont adó országnak "vannak bizonyos kötelezettségei".

Milos Zeman cseh elnöknek arra a felvetésére reagálva, hogy Moszkva és Kijev egyezzen meg egymással a Krím félszigetért járó kártérítésben, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a félsziget "legitim" módon vált Oroszország részévé, következésképpen szó sem lehet semmilyen Ukrajnának fizetendő kompenzációról. Kifejezte reményét, hogy "a Krím és Oroszország újraegyesítését" idővel Kijev is el fogja ismerni, és tiszteletben tartja majd a félsziget lakosságának népszavazáson kifejezett akaratát.

Peszkov "tekintélyes európai politikusnak" nevezte Zemant, aki régóta jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, javaslatát pedig a Krímről folytatott európai uniós belső vita részének minősítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!