Kreml: mindkét ország polgárainak ártana, ha Kijev megszakítaná a kapcsolatokat Moszkvával

Külföld, 2017.11.08

Mindkét ország polgárainak érdekeit sértené, és tovább bonyolítaná a helyzetet, ha Kijev úgy döntene, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával - jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Hozzáfűzte, hogy az ilyen döntés meghozatala szuverén joga Ukrajnának. Ugyanakkor hangoztatta, hogy Kijev az elmúlt évek során több olyan döntést is hozott, amely kedvezőtlen hatást gyakorolt az ország délkeleti részén kialakult konfliktus rendezésére. A szóvivő nem kívánt reagálni arra az "elméleti feltevésre", hogy szakítás esetén ki közvetítene Moszkva és Kijev között.

Sajtóértesülések szerint az ukrán parlamentben olyan módosítás került bele a Donyec-medence visszaintegrálásáról szóló törvénytervezetbe, amely az Ukrajna és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításával számol. Szerhij Pasinszki, a Legfelsőbb Tanács biztonsági ügyekben illetékes bizottságának elnöke erről azt közölte, hogy az ilyen kérdések nem tartoznak a törvényhozás kompetenciájába, és tagadta, hogy a jogszabálytervezeten ilyen értelmű módosítást hajtottak volna végre.

Peszkov kérdésre válaszolva hangot adott annak a véleményének, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök nagy valószínűséggel találkozik majd a vietnami Da Nangban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének november 10-én és 11-én megrendezendő csúcstalálkozóján.

A szóvivő szerint mindkét vezető programja sűrű a beütemezett számos kétoldalú találkozó miatt, ezért egyelőre nem világos, hogy lesz-e eszmecsere kettőjük között. Hozzátette, hogy "az illetékes szolgálatok igyekeznek megtalálni a leginkább megfelelő időpontot és formátumot" a megbeszélés számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!