Kreml: Moszkva nem hagyhatja válasz nélkül a barátságtalan amerikai lépéseket

Külföld, 2017.08.31

A Kreml nem hagyhatja válasz nélkül az Egyesült Államok Oroszország elleni barátságtalan lépéseit - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Moszkvában.

"Sajnálkozásunkat fejezzük ki azzal a távolról sem konstruktív állásponttal kapcsolatban, amelyet amerikai partnereink képviselnek, és természetesen nem hagyhatjuk válasz nélkül a velünk szembeni barátságtalan, időnként ellenséges megnyilvánulásokat" - mondta.

A szóvivő egy nappal az előtt nyilatkozott erről, hogy lejár a határidő, ameddig az Oroszországban működő amerikai nagykövetségnek és konzuli képviseleteknek 755 fővel csökkenteniük kell alkalmazottaik létszámát.

Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország sohasem kezdeményezett válságot vagy megszorításokat a kétoldalú viszonyban, épp ellenkezőleg, fellépett azok ellen. Arra hivatkozott, hogy Vlagyimir Putyin elnök következetesen hangsúlyozza a kapcsolatok javításának szándékát, a kölcsönös haszon és kölcsönös bizalom alapján.

Marija Zaharova külügyi szóvivő közölte: Oroszország az elmúlt több mint fél év alatt többfajta kiútlehetőséget is felkínált Washingtonnak a szankciók okozta helyzetből, mielőtt "felajánlotta" az amerikai képviseletek létszámának csökkentését.

"Fél évet adtunk az amerikai félnek, mi több, ez nemcsak a lehetőség hallgatólagos megadása volt, hanem folyamatosan megkíséreltük párbeszédre hívni őket. Több fordulóban is folytak szakértői szintű tárgyalások arról, hogy hogyan kerüljünk ki ebből a helyzetből" - mondta.

Zaharova elmondása szerint az orosz diplomáciai tárcának nincs tudomása arról, hogy az amerikai képviseletek hány munkatársukat bocsátották el vagy küldték haza. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Washington hivatalosan Moszkvának még arra a kérdésére sem adott választ, hogy pontosan hány külügyi alkalmazottja van Oroszországban.

Válaszul az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók törvénybe foglalt megszigorítására, valamint orosz diplomaták egy csoportjának tavaly év végi kiutasítására, Putyin elnök július végén közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie nagykövetségének és három konzuli képviseletének létszámát. Az orosz külügyminisztérium érvelése szerint így mindkét félnek egyformán 455 külügyi alkalmazottja marad a másik országban.

Az oroszországi amerikai képviseleteken a létszámcsökkentésre hivatkozva augusztus 23-án felfüggesztették a vízumkiadást, amelyet péntektől kizárólag a moszkvai nagykövetség konzulátusán újítnak fel. Az amerikai nagykövetség közölte, hogy lelassul a beutazási engedélyek kiállításának üteme.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a bejelentést úgy kommentálta, hogy Washington, a "színes forradalmak" szervezésének logikáját követve, újabb kísérletet tesz arra, hogy az orosz állampolgárok körében elégedetlenséget szítson saját kormányukkal szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!